Politică

PSD anunţă oficial renunţarea la cota unică atunci când va ajunge la guvernare

PSD anunţă oficial renunţarea la cota unică atunci când va ajunge la guvernare

Victor Ponta (dreapta) a fost propus de Adrian Năstase (stânga), fost premier între 2000 şi 2004, drept viitor şef al Guvernului într-o viitoare guvernare PSD

Autor: Iulian Anghel

17.10.2010, 23:05 19

PSDanunţă că în momentul în care revine la guvernare va renunţa lacota unică de 16% aplicată veniturilor şi va reveni la impozitareaprogresivă cu pragul maxim de 35%.

Impactul bugetar al măsurilor propuse de PSD este estimat înprogramul de guvernare aprobat de partid la finele săptămâniitrecute la - 2,52% din PIB. Însă cel mai puternic partid deopoziţie susţine că aceste măsuri vor fi finanţate prin reducereaevaziunii sau limitarea cheltuielilor care ar urma să aducă labuget un plus de 7,1% echivalent PIB în 2011.

PSD, care depune astăzi în Parlament o moţiune de cenzurăîmpotriva Guvernului, se aşteaptă să guverneze chiar din 2011 şisusţine că, după căderea Guvernului, va iniţia procedura desuspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, dacă acestanu propune Parlamentului un premier din partea PSD care, în opiniafostului prim-ministru, Adrian Năstase, ar trebui să fie liderulsocial-democraţilor, Victor Ponta.

Pentru prima zi de guvernare, PSD susţine în documentulmenţionat că va aplica şase măsuri: revenirea salariilorbugetarilor la nivelul anterior diminuării lor cu 25%, anularearecalculării pensiilor militarilor, cea ce presupune retragerealegii pensiilor unitare, anularea impozitării pensiilor mici,plafonarea, în 2011, a cheltuielilor administraţiei la 50%comparativ cu acest an, eliminarea CAS pe drepturi de autor şidemararea unui audit financiar al guvernului Boc.

Însă cel puţin măsura revenirii salariilor la nivelul dedinaintea diminuării lor cu 25% este înţeleasă diferit chiar înPSD. Programul de guvernare susţine că acest lucru presupune unefort de 1,1% din PIB.

Unul dintre economiştii partidului, Constantin Niţă, fostministru pentru IMM-uri, a susţinut că, de fapt, măsura se referăla majorarea salariului de bază şi doar a acestuia cu 25%.

Dar, pentru ca salariile să revină la cele de dinainte dereducere, ele ar trebui să crească, de fapt, cu 33-34%, 25% nefiindsuficient. Şi ar trebui să crească nu doar salariul de bază, ci totce a presupus acea reducere ca procent în venitul salarial.

Programul PSD susţine că, în prima lună de guvernare va creştesalariului minim la 750-800 de lei, va scădea contribuţiile laasigurărirle sociale la angajator cu 3%, va debloca posturile dinsănătate şi va îngheţa pentru un an preţul la energia furnizatăpopulaţiei.

Reevaluarea sistemul de impozitare este prevăzută pentru primulan de guvernare. Astfel ar urma să se renunţe la cota unică şi săse revină la sistemul diferenţiat de impozitare.

Aici sunt propuse două variante de lucru. Prima este impozitareaîn patru trepte: 0% pentru veniturile de până la 1.000 de lei; 15%pentru veniturile sub 4.500 de lei; 25% pentru veniturile între4.500 şi 10.000 de lei şi 35% pentru veniturile de peste 9.000 delei.

A doua variantă de impozitare este în trei trepte: 8% pentruveniturile până la 1.000 de lei; 12% pentru cele între 1.000 şi4.500 de lei şi 16% pentru veniturile ce depăşesc 4.500 de lei.

Social-democraţii vor păstra impozitul pe profit la 16%.

În privinţa TVA, aceasta ar urma să scadă la la 5% pentru pâine,carne proaspătă, lapte, ulei şi zahăr, dar să fie majorată pentruprodusele de lux.

De asemenea, proprietăţile de lux şi cele multiple ar urma săfie impozitate suplimentar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO