Politică

PSD a descoperit in sfarsit baronii: Stolojan, Pacuraru, Flutur, toti de la PNL

19.03.2004, 00:00 58



PSD a declansat ieri un atac fara precendet la adresa liberalilor din opozitie, acuzandu-ii pe liderii acestui partid - pe care ii numeste "baroni" - ca sunt implicati in afaceri murdare pe care doar Parchetul National Anticoruptie (PNA) le-ar mai putea descalci.



Partidul de guvernamant cere PNA - intr-un comunicat de presa - sa se autosesizeze in cazul a doi vicepresedinti liberali - Gheorghe Flutur si Paul Pacuraru - si a unui deputat PNL - Nini Sapunarul. Presedintele Partidului National Liberal, Theodor Stolojan a scapat mai usor de furia pesedista: el este acuzata de excrocherii, dar partidul de guvernamant nu a cerut PNA sa se sesizeze in privinta sa, desi acuzatiile sunt la fal de grave ca si in cazul celorlalti trei.



PSD pare sa fi crezut de cuviinta ca acesta este raspunsul la acuzatiile pe care PNL le adusese in urma cu o zi presedintelui Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma - "baronul de Prahova" cum l-a numit putratorul de cuvant al liberalilor Eugen Nicolaescu. Cosma a fost acuzat de liberali ca "este stapanul absolut" al contractelor incheiate de toate primariile comunale din Parhova. Totul pe bani publici.



In replica, PSD a gasit baroni si in curtea liberalilor, primul dintre ei fiind chiar Theodor Stolojan. Una dintre acuzatiile care i se aduce liderului liberal este "nationalizarea valutei" in anul 1991. Aceasta acuzatie i-a mai fost adusa lui Stolojan in vremea in care era candidat la presedintie (anul 2000) din partea PNL. Ceea ce nu a amintit nici atunci si nici acum PSD este ca Stolojan era in 1991 seful unui guvern de stanga al FDSN (viitor PDSR, actual PSD). PSD spune ca in acea perioada Stolojan si-a construit un hotel la Sinaia si un apartament de lux in Bucuresti si ca a facilitat o afacere infloritoare a fiului sau.



PSD nu uita nici cariera lui Stolojan la Banca Mondiala afirmand ca el - din pozitia pe care a detinut-o ca reprezentant pentru Republica Moldova - a pus umarul la falimentarea tarii de peste Prut.



In opinia PSD, "situatia demonstreaza adevarata pricepere a liderului PNL: sa faca bani prin orice mijloace pentru oligarhia liberala in fruntea careia se gaseste in prezent".



Titulatura de "baron de Vrance" este atribuita de presa presedinteluiConsiliului Judetean Vrance, Marian Oprisan (PSD). El a fost acuzat - Curtea de conturi a confirmat la un moment dat implicare sa in afaceri personale pe banii publici - ca a instituit in judete un monopol al partidului de guvernamant in ceea ce priveste afacerile pe bani publici.



PSD a gasit insa un corespondent pentru Oprisan in curtea liberalilor. Este vorba despre deputatului PNL, Nini Sapunaru, fost sef al vamilor in coalitia de dreapta.



PSD spune in comunicatul amintiti ca Sapunaru, "baron de Vrancea" a patronat afecari ilegale ajuntadu-l pe cumnatul sau sa cumpere firma SC Diversis SA Focsani la un pret subevaluat. PSD spune ca Sapunaru ar trebui sa elucideze "afacerea Wolskwagen" cand, din bani publici s-au cumparat "sute de automiobile fara licitatie".



In ceea ce-l priveste pe Paul Pacuraru, ele este acuzat ca, in calitate de patron al firmei Eurocom Galati a incheiat "un contract fabulos" cu SIDEX, pagubind societatea - inainte de privatizare -, cu aproape 400.000 de dolari. "Baronul de Galati" - cum il numeste PSD pe Pacuraru - mai este acuzat ca a inlaturat de la conducerea Sidex firma de manageriat Siderman. Reamnitim ca firma Siderman a fost partonata de fostul senator PDSR (astazi PSD) de Galati, Florentin Sandu.



Cazul vicepreserintelui liberal Gheorge Flutur, este "deosebit de grav", iar acest "baron" liberal trebuie "de urgenta" cercetat de PNA, sustine PSD. Argumentul: Flutur, este - citam din comunicat - foarte cunoscut "pentru capacitatea de a derua afaceri oneroase cu unicul scop de a se imbogati". Sunt aduse drept argumente "relatari de presa". Inainte de a fi senator PNL, Flutur a fost director al Romsilva Suceva, iar PSD sustine ca in acea perioada (1997 - 2000) a vandut active subevaluate iar paguba produsa este de peste 10 miliarde de lei. PSD supraliciteaza: "Gheorge Futu nu s-a multumit insa cu atat. El a reusit, asa cum sustine presa (nu se spune care presa - n.n.) sa comita fapte de abuz, fals si uz de fals". Drept urmare, "avand in vedere aceasta situatie de netolerat cerem (PSD - n.n.) PNA sa declanseze de urgenta o ancheta privind situatia deosebit de grava in care se afla Gheorghe Flutur".



Vicepresedibntele PNL Gheorghe Flutur spune insa ca atacul PSD la adresa lui este motivat de faptul ca el este persoana care a sesizat abuzurile din judetul Suceva cu fonduri SAPARD. Ramintim ca in urma cu cateva zile o comisie de audit din cadrul Ministerului finantelor a descoperit ca, in cazul a 16 proiecte SAPARD din Suceva, au fost identificare conflicte de interese in care au fost implicati doi directori din cadrul Consiliului Judetena. Cei doi - Radu Veleani si Necula Dobrea Climec, ambii de la PSD - au verificat si aprobat fonduri pentru firmele sotiilor lor in valoare de peste 200 de milioane de euro.





PNL: Delirium tremens al PSD



PNL afirma, intr-un comunicat, ca atacurile brutale ale PSD sunt o replica la dezvaluirile liberalilor privind afacerile murdare ale liderilor PSD din teritoriu. Ei spun ca acuzatiile partidului de guvernamant sunt minciuni "menite sa manipuleze si deturneze atentia de la abuzurile si ilegalitatile PSD."



"PSD este acelasi partid comunist, anacronic, un dinozaur politic pentru care minciuna si manipularea sunt singra ratiune de a exista"., spune comunicatul liberalilor.



"PNL nu se va lasa intimidat de acest delirium tremens al partidului de guvernamant. Vom continu sa atacaam, abuzurile si coruptia pesedista si vom semnala organismelor europene toate cazuriel de incalcare a legii de catre potentatii PSD", sustine PNL intr-un comnicat. PSD merita sa ajunga la periferia politiciiu romesti pentru ca prin tot ce face impinge Romania aproape de periferia Europei.



PSD face un joc murdar prin care ii dovdeste de fapt lasitatea, iresponsabilitatea si incapacitatea politica, este putred pana in maduva oaselor, iar acest lucru este cunoscut de opinia publica si oficialii europeni, spun liberalii.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO