Politică

PSD a blocat construirea pasajului de la Basarab

22.07.2004, 00:00 8

Programul privind constructia pasajului de la Basarab nu a reusit sa intruneasca, in sedinta de ieri, acordul a doua treimi din membrii Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), consilierii PSD refuzand sa voteze, desi premierul si-a exprimat sustinerea fata de proiecte finantate de BEI.
In lipsa unui singur vot (care ar trebui sa vina de la un consilier PSD, avand in vedere structura CGMB), proiectul a fost amanat, ieri, pentru a doua oara de noul consiliu.
Opozitia PSD a fost justificata, potrivit consilierului PSD Ioan Enciu, prin faptul ca proiectul "are implicatii negative asupra locuitorilor din zona".
"Cerem amanarea acestui proiect si organizarea unui referendum, prin care sa consultam populatia Capitalei cu privire la oportunitatea realizarii acestei investitii. Am formulat aceasta solicitare pentru ca, in prezent, exista bucuresteni care se opun proiectului. Trebuie sa tinem cont si de parerea lor", a spus Enciu, referindu-se la cei aproape 30 de reprezentanti ai locatarilor din zona Nicolae Titulescu prezenti la sedinta CGMB.
Locuitorii zonei Titulescu sustin ca inceperea lucrarilor i-ar izola de restul orasului, iar ca, la finalul investitiei, primul efect ar fi cresterea nivelului de poluare.
Pentru realizarea acestui proiect - evaluat de municipalitate la 67,8 milioane de euro - executivul Primariei Bucurestilor ar fi avut nevoie de sustinerea a doua treimi din membri CGMB, adica de cel putin 37 de voturi din totalul de 55.
In urma alegerilor din 6 iunie, Alianta D.A. a obtinut majoritatea in CGMB - cu 32 de membri, PRM - patru membri, iar PSD - 19 membri. Intelegerea cu PRM a oferit o majoritate clara Aliantei in CGMB, insuficienta insa pentru adoptarea hotararilor care vizeaza patrimoniul orasului (pentru care este nevoie de 37 de voturi).
Pentru a nu genera disensiuni in randul grupului PSD - cativa membri ai acestuia optand pentru realizarea proiectului - Alianta, majoritara in CGMB, a propus ca proiectul sa fie adoptat prin vot secret. Pentru a nu repeta ceea ce au numit "greseala de data trecuta" (cand doi membri ai PSD au fost aspru criticati de colegii lor pentru ca au votat proiectele BEI), grupul PSD a refuzat sa isi exprime votul.
"Refuzam sa votam. Luati-o ca pe un vot negativ", i-a spus Ioan Enciu presedintelui de sedinta.
Traian Basescu a comentat sec refuzul PSD de a vota: "Asta e cuvantul dat de premierul Adrian Nastase, vineri, dupa ce am primit garantii ca Guvernul va sustine proiectele BEI. Vad ca Stan si Enciu (consilierii PSD Victor Stan si Ioan Enciu - n.r.) iau decizii in numele lui Adrian Nastase".
Proiectul pasajului de la Basarab a fost inclus in programul electoral al lui Traian Basescu, sustinut de Alianta PNL-PD. Primarul reales al Bucurestilor a cerut, inca din timpul campaniei, bucurestenilor sa-i acorde votul in functie de program si a spus ca, daca va fi ales, il va pune in aplicare.
Sedinta de ieri a Consiliului a fost si la originea amanarii negocierilor care fusesera programate pentru ieri dintre liderii Aliantei, Traian Basescu si Theodor Stolojan, pe de o parte, si Marko Bela, liderul UDMR, de cealalta parte. Intalnirea, care va avea loc in zilele urmatoare era menita negocierii unei aliante pre sau postelectorale intre cele doua parti.




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO