Politică

Prună: Un judecător american mi-a spus că dacă eşti deranjat de presă ai o problemă de integritate

Prună: Un judecător american mi-a spus că dacă eşti...

Autor: Cătălin Lupăşteanu

27.11.2015, 16:43 490

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, directorul Institutului Naţional al Magistraturii (INM), Octavia Spineanu Matei, adjunctul misiunii Ambasadei Ţărilor de Jos în România, Anke ter Hoeve, şi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Marius Tudose, au participat, vineri la conferinţa de prezentare a proiectului "Consolidarea integrităţii sistemului judiciar din România", derulat de CSM, în parteneriat cu Consiliul Judiciar Olandez.

În acest context, ministrul Justiţiei Raluca Prună a arătat că Olanda este poate unul din statele membre ”campioane” la sprijinirea României pentru consolidarea sistemului său judiciar.

Ea a arătat că, prin "ajutorul practicienilor şi judecătorilor şi procurorilor din România, se va reuşi consolidarea unui set de indicatori, să se înţeleagă ce înseamnă integritate în sistemul judiciar".

"Insist pe faptul că există o aşteptare foarte mare din partea publicului, iar mesajul meu e acesta: prima noastră cenzură este propria noastră integritate. Înainte de a vorbi cu orice consilier de integritate trebuie să ne întrebăm pe noi înşine dacă suntem integri", a spus Prună.

Ea a dat exemplul oferit de un judecător american în privinţa analizării integrităţii. "Un judecător american mi-a spus că testul cel mai important al integrităţii e să te întrebi mereu când ai o dilema ce te faci dacă două zi apari în presă. Dacă eşti deranjat de ceea ce se scrie în presă înseamnă că ai o problemă de integritate", a spus ministrul Justiţiei.

La rândul său, Tiberiu Niţu a subliniat că "este indubitatbil că integritatea e cea mai importantă valoare a magistratului".

"Celelalte calităţi ale magistratului - responsabilitea, pregătire profesională, capacitate de muncă - sunt potenţate de această valoare, integritate", a mai spus Niţu.

"Pentru că integritatea este o chestiune ce ţine mai degrabă de individ, de persoană, trebuie să ne asigurăm că standardele de etică şi integritate sunt asumate şi conştientizate de colegi ca şi o a două natură. (...) Trebuie o curiculă extinsă şi aplicată în materiile de formare a judecătorilor. Să înţeleagă că justiţia este un serviciu public, că vor fi investiţi cu o foarte mare autoritate şi responsabilitate, care sunt aşteptările cetăţeanului de la judecător. Ne ocupăm în acest fel de viitorul justiţiei şi indirect de viitorul unei societăţi mai bune", a conchis Niţu.

Directorul INM, Octavia Spineanu Matei, care este şi judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), a arătat că judecătorii ICCJ vor fi ”parteneri reali în acest proiect”.

”Au la baza experienţă profesională aduntă în mulţi ani. Şi anii de soluţionare în toate...Va trebui să găsim soluţii universal valabile şi mai ales soluţii concrete”, a arătat Spineanu.

Reprezentanta Ambasadei Ţărilor de Jos, Anke ter Hoeve, a precizat că Olanda a elaborat în 2004 ghiduri de integritate pentru magistraţi, experienţă care ajută în proiectul cu România, iniţiat de CSM.

În cadrul proiectului, se doreşte înfiinţarea la nivelul parchetelor de pe lângă curţile de apel, a curţilor de apel, a Parchetului instanţei supreme şi a ICCJ a unuia sau două posturi de consilieri de etică.

Între atribuţiile acestor consilieri de etică, arată iniţiatorii proiectului, vor fi consilierea judecătorilor şi procurorilor în diferite probleme etice, din oficiu sau la cerere, organizarea de activităţi de formare profesională etapizat, obligatorii pentru toţi magistraţii ce se vor concretiza prin workshopuri, consfătuiri, mese rotunde pe tema integrităţii, discutarea unor dileme etice ”inclusiv punerea în discuţie a unor probleme de integritate reflectate de mass-media”.

Conlcuziile acestor sesiuni de discuţii vor fi postate pe un site ce va face parte dintr-o platforma asimilată acestui proiect. Această platformă web va permite şi crearea unui mediu pentru discuţii interactive ale judecătorilor şi procurorilor pe teme de integritate, în condiţii de confidenţialitate, şi va oferi şi o modalitate de urmărire a activităţii Consiliului de Integritate şi a reţelei de consilieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO