Politică

Protestul din Capitală, la Universitate, Guvern şi MAE, s-a încheiat după cinci ore

Autor: Roxana Alexe, Livia Ispas

08.11.2014, 23:56 86

Protestul a început în Piaţa Universităţii din Capitală, pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional, unde oamenii s-au adunat de la ora 18.00, în semn de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

După aproximativ două ore de protest, timp în care în Piaţa Universităţii s-au adunat peste 700 de oameni, manifestanţii au plecat în marş spre Piaţa Romană, spunând că vor merge la Ministerul Afacerilor Externe. Pe drumul de la Universitate spre sediul MAE, protestatarii au mers pe trotuare şi pe stradă, pe prima bandă de circulaţie, şi au scandat: "Ieşiţi la vot", România, trezeşte-te!", "Votează, votează", "Demisia!", "Jos Ponta", "Ce vrem noi e şi pentru voi", "Opriţi corupţia, vine revoluţia", "Votează, votează, votul tău contează", "Klaus, Klaus, Klaus, scapă-ne de Mickey Mouse".

Când au ajuns în Piaţa Victoriei, protestatarii s-au oprit pentru scurt timp în faţa sediului Guvernului, pe prima bandă de circulaţie, şi au scandat "Demisia" şi "Nu Ponta".

Pe traseul marşului, s-au alăturat protestului şi alţi manifestanţi, la sediul MAE ajungând, în jurul orei 21.00, peste o mie de oameni. În faţa sediului MAE, protestatarii au scandat "Corlăţean, demisia", "În turul doi, secţii noi", "Libertate", "România, trezeşte-te!" şi "Votează, votează".

După aproximativ o jumătate de oră, protestatarii au plecat de la sediul MAE, majoritatea continuând marşul pe Calea Victoriei, unde până la intersecţia cu Bulevardul Dacia au mers pe stradă şi au blocat circulaţia, apoi s-au retras pe trotuare şi pe pistele de biciclete. După ce au trecut de intersecţia cu Bulevardul Regina Elisabeta, manifestanţii nu au mers spre Universitate, ci au continuat marşul spre Centrul Istoric, de unde s-au dispersat.

Protestul s-a încheiat după aproximativ cinci ore, manifestanţii spunând că vor reveni în Piaţa Universităţii duminică, de la ora 17.00.

Protestul din Capitală nu a fost autorizat, oamenii venind la manifestaţie în urma unor mesaje de mobilizare transmise pe reţelele de socializare. "Ieşi în stradă să îţi exprimi părerea. Vrei un preşedinte care nu îţi apără nici măcar dreptul la vot?", este mesajul transmis pe reţelele de socializare.

Proteste similare au avut loc sâmbătă şi la Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa şi Oradea, la manifestaţii fiind prezente mii de persoane. Vineri au ieşit să protesteze aproximativ 1.000 de oameni la Sibiu.

Duminică, sunt anunţate, pe reţelele de socializare, proteste în mai multe oraşe din ţară, dar şi din străinătate, printre care Viena, Londa şi Paris.

Românii din străinătate au ieşit, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, din 2 noiembrie, în număr record la vot, însă în mai multe capitale europene cozile au fost uriaşe, iar oamenii au protestat faţă de închiderea porţilor în faţa celor care nu au mai putut vota.

La închiderea urnelor, sute de români care voiau să îşi exercite dreptul de vot la Paris, Londra, Munchen şi Viena nu au mai putut face acest lucru întrucât secţiile de votare s-au închis. Nemulţumiţi că au stat ore în şir la coadă şi că procesul electoral s-a desfăşurat cu greutate, oamenii au protestat vehement, iar la Paris au intrat cu forţa în sediul Ambasadei în speranţa că vor fi lăsaţi să voteze dacă sunt în incinta instituţiei.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a fost întrebat, vineri, despre suplimentarea secţiilor de votare în străinătate, susţinând că BEC a adoptat o hotărâre "care nu confirmă existenţa unei baze juridice, potrivit legii (...) şi nu permite înfiinţarea de noi secţii". Corlăţean a susţinut că, pentru înfiinţarea de noi secţii de votare, este necesară o întreaga procedură, care cuprinde solicitarea aprobării autorităţilor din statul care acreditează, dar şi chestiuni de ordin logistic, practic, personal, securizarea sediului.

"Nu putem bulversa oamenii cu câteva zile înainte de vot, din acest punct de vedere, dar printr-o mai bună organizare şi o utilizare la maximum a capacităţii logistice, evident va creşte numărului celor care doresc să voteze", a justificat ministrul de Externe.

Ulterior, Biroul Electoral Central a comunicat că organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate este de competenţa exclusivă a MAE, BEC neavând atribuţii legale referitoare la aceste activităţi, precizând că nu există impedimente legale pentru organizarea de noi secţii.

Sâmbătă, în urma comunicatului transmis de BEC, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că se află " într-un proces de evaluare, privind atribuţiile ce îi revin în baza Legii 370/2004 şi a hotărârilor BEC".

(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini.)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO