LIVE: 15 MINUTE CU UN ANTREPRENOR – Ce perspective sunt pentru turismul local în 2022. O discuţie cu ​Dragoş Anastasiu, proprietar al Eurolines şi al unor afaceri din turism.
Politică

Proiect PSD: Persoanele alese în funcţii de demnitate publică nu sunt funcţionari publici

Propunerea legislativă prevede modificarea alineatului 1) al articolului 175 din Codul Penal.

În forma propusă, articolul are următorul conţinut: „funcţionar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remuneraţie: a) exercită atribuţii şi responsabilităţi, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor puterii legislative, executive sau judecătoreşti sau exercită o funcţie publică, cu excepţia persoanelor care au fost alese în funcţii de demnitate publică”.

Totodată, propunerea legislativă abrogă litera b) din textul de lege în vigoare în prezent şi care prevede că funcţionarul public „exercită o funcţie de demnitate publică sau o funcţie publică de orice natură”.

În expunerea de motive se susţine că Legiuitorul nu stabileşte concret sfera noţiunii de funcţionar public în Codul penal, enumerarea folosită în acest act normativ lăsând loc interpretărilor.

Totodată, iniţiatorii propunerii legislative invocă o serie de prevederi de doctrină şi din Statutul funcţionarilor publici din care „rezultă clar” - susţin aceştia - că persoanele care exercită demnităţi publice nu au calitatea de funcţionari publici.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu şi semnată de alţi 39 deputaţi PSD, respectiv Babuş Radu, Bălănescu Alexandru, Bontea Vlad, Bucura-Oprescu Simona, Căciulă Aurel, Căruceru Aida-Cristina, Cocoş Vasile, Dinu Cristina-Elena, Georgescu Nicolae, Halici Nicuşor, Iftimie Neculai, Intotero Natalia-Elena, Itu Cornel, Lupaşcu Costel, Macovei Silviu Nicu, Matei Călin-Vasile-Andrei, Moagher Laura-Mihaela, Neaţă Eugen, Nicolae Andrei, Nosa Iuliu, Oteşanu Daniela, Paraschiv Rodica, Păle Dănuţ, Petric Octavian, Pleşoianu Liviu Ioan Adrian, Popa Ştefan-Ovidiu, Pop Andrei, Simion Lucian-Eduard, Spânu Ion, Stancu Florinel, Stativă Irinel Ioan, Suciu Matei, Şarapatin Elvira, Toma Ilie, Ursu Răzvan-Ion, Vasilică Radu Costin, Velcea Nicolae, Vîrză Mihăiţă, Weber Mihai.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.