Politică

Program de guvernare al PNL: Instituţiile de stat, obligate să accepte depunerea online a formularelor

Program de guvernare al PNL: Instituţiile de stat,...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

24.10.2019, 14:36 96

Înfiinţarea Autorităţii pentru Digitalizare, creşterea interoperabilităţii ministerelor, lansarea licitaţiei pentru licenţele 5G şi obligarea instituţiilor de stat să accepte generalizat depunerea online a tuturor formularelor sunt măsuri din Programul de guvernare PNL, capitolul comunicaţii. 

Documentul consideră că România are un potenţial excepţional de dezvoltare în domeniul tehnologiei informaţiei, având nu numai resursa umană specializată şi competenţa, dar şi infrastructura naţională necesară în vederea susţinerii iniţiativelor publice şi private în scopul dezvoltării durabile a sectorului. Pe de altă parte, România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană în privința indicelui DESI - Digital Economic and Society Index, calculat de Comisia Europeană, însă are un potenţial foarte mare de dezvoltare în acest domeniu.

Guvernul va promova deschiderea operării serviciilor IT&C din sectorul public către sectorul privat. În acest sens, principalele elemente ale politicilor publice pe care PNL le are în vedere sunt: organizarea de parteneriate publice private pentru serviciile de IT&C din sectorul public şi, conform economiei de piață, transferul de tehnologie si know-how către şi dinspre firmele competente şi competitive, obţinându-se astfel economii substanţiale.

În vederea eficientizării actului public în sectorul IT precum şi a consolidării coordonării în scopul dezvoltării societăţii informaţionale, Guvernul va înfiinţa Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), în subordinea Guvernului şi a Prim Ministrului, cu rolul de a realiza şi de a asigura implementarea Strategiilor şi a Politicilor publice în domeniul digitalizării.

Partidul Naţional Liberal va urma în programul său de guvernare Strategia Digitală a Comisiei Europene, publicată în 21.11.2018, în domenii precum securitatea cibernetică, inteligenţa artificială şi competenţele digitale.

În 2016, Comisia Europeană a lansat un plan pentru a ajuta cetăţenii europeni să-și îmbunătățească competențele necesare pentru evoluția pieței forței de muncă: o nouă agendă pentru competențe în Europa. Comisia a emis o recomandare pentru statele membre privind parcursuri de actualizare a competențelor: noi oportunități pentru adulți pentru a favoriza dobândirea unor niveluri minime de competențe numerice, digitale și de alfabetizare. Guvernul va prioritiza astfel, un program naţional de alfabetizare digitală, destinat tuturor cetăţenilor.

În 2020 priorităţile sunt înfiinţarea şi operaţionalizarea Autorităţii pentru Digitalizarea României, creşterea interoperabilităţii ministerelor cât şi interconectarea sistemelor de autentificare, pe diverse nivele de încredere astfel încât să poată fi reutilizată orice modalitate de conectare, continuarea programelor aflate în desfăşurare (Cloud guvernamental, e-Sanătate, e-Guvernare, e-Educaţie, RO-Net, RO-Net 2, etc.), lansarea licitaţiei pentru licenţele 5G, respectând condiţiile memorandumului pentru combaterea riscurilor de securitate cibernetică generate de furnizorii 5G, semnat în 20.08.2019, la Washington D.C.

Alte măsuri sunt aducerea la zi a strategiei de securitate cibernetică a României, pregătirea şi implementarea unei platforme electronice „Diaspora ” cu scopul unei mai bune comunicări cetăţenii români din străinătate şi atragerii lor acasă, precum şi iniţierea unui proiect de Lege pentru impunerea obligaţiei tuturor instituțiilor administrației centrale să accepte generalizat depunerea online a tuturor formularelor, cererilor şi declarațiilor.

Pentru redresarea compaiei Poşta Română, programul prevede următoarele acţiuni: accelerarea procesului de capitalizare si implementarea obiectivelor post-capitalizare a companiei; analizarea strategiilor si proiectelor demarate de companie, a profitabilitatii produselor, dar si a contractelor, precum si regandirea politicilor comerciale ale companiei; descentralizarea activitatii companiei pe toate palierele şi crearea premiselor transformării structurilor de tip regional în centre de profit; dezvoltarea unui program investitional echilibrat, pe baza unei prioritizari care sa corespunda necesitatilor companiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO