Politică

Procurorul general a cerut acordul pentru urmarirea penala a lui Remes

Procurorul general a cerut acordul pentru urmarirea penala a lui Remes

Remes ar fi fost fotografiat de procurorii anticoruptie primind un plic cu bani

09.10.2007, 18:16 14

Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, a cerut ieri sefului statului acordul pentru inceperea urmaririi penale a lui Decebal Traian Remes, ministrul agriculturii, in conditiile in care modificarile recente la legea raspunderii ministeriale intarzie cercetarea demnitarilor de catre procurorii anticoruptie.
Remes este acuzat de trafic de influenta in dosarul in care este anchetat si fostul ministru al agriculturii Ioan Avram Muresan, care ar fi inlesnit, potrivit procurorilor, mituirea lui Remes cu bunuri in valoare de 1.500 de lei si 15.000 de euro in beneficiul omului de afaceri Gheorghe Ciorba. Potrivit intelegerii, Remes urma sa-l sprijine pe Ciorba sa castige trei licitatii in Valcea, pentru ca in final sa primeasca de la acesta un autoturism Audi Q7.
Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, Gheorghe Ciorba s-a autodenuntat la DNA in privinta mitei de 15.000 de euro, dupa ce a fost inceputa urmarirea penala impotriva sa, iar Decebal Traian Remes ar fi fost fotografiat cand a primit plicul cu bani.
Remes a fost chemat ieri la Palatul Victoria unde a vorbit cu premierul Calin Popescu-Tariceanu mai bine de o ora. Remes a spus ieri ca nu va comenta subiectul pana cand comisia prezidentiala nu se va pronunta sau pana cand DNA nu-l va scoate din culpa. "Fac precizarea ca nu am nici o culpa", a spus ministrul intr-un comunicat.
Tariceanu afirmase la finalul unei sedinte de partid ca Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cel care cere, potrivit noilor reglementari, avizul presedintelui pentru inceperea urmaririi penale, s-a distins, in doi ani de zile, printr-o "graba deosebita" care a facut ca unii membri ai Cabinetului sa fie anuntati ca fac obiectul unor cercetari, presedintele sa-i suspende din functie, iar in final sa se decida neinceperea urmaririi penale. Este cazul fostului ministru liberal al apararii, Teodor Atanasiu, care si-a pierdut locul in Guvern, dupa ce a fost suspendat de Basescu.
Tariceanu a spus ca nu cunoaste acuzatiile care i se aduc ministrului sau, iar purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru, a afirmat ca Remes a fost chemat la Palatul Victoria pentru a da "amanunte". Remes spusese cu o zi inainte ca este victima unor inscenari politice, din cauza unor "iesiri", ca si fostul ministru Ioan Avram Muresan.
Procurorii anticoruptie au cerut duminica mandat de arestare de 29 de zile pentru Muresan, care urmeaza sa vina din nou astazi in fata instantei, dupa ce avocatii sai au obtinut o amanare pentru a studia dosarul. Fostul ministru al agriculturii a spus, duminica seara, la iesirea din sala de judecata ca este foarte epuizat, pentru ca au trecut mai multe de 30 de ore de cand este "hartuit" de procurori. Ministerul Public a cerut arestarea lui Muresan, invocand ca fostul ministru intentioneaza sa paraseasca tara.
Spre deosebire de judecatori carora dosarele le sunt atribuite aleatoriu procurorii primesc dosare in lucru direct de la sefi. Purtarorul de cuvant al DNA Silvia Saplacan a explicat ca, in cazul procurorilor, functioneaza "principiul repartizarii obiective a dosarelor", principiul de a carui respectare se ingrijeste procurorul sef de sectie. Ea respinge ipoteza ca dosarele sa fie instrumentate cu rea credinta intrucat atunci ar aparea probleme cand acestea ajung in instanta.
In aceeasi vreme, politicienii au cautat ieri interpretari ale noilor modificari ale legii privind raspunderea ministeriala, in conditiile in care fosta comisie prezidentiala care recomanda sefului statului acordul pentru inceperea sau neinceperea urmaririi penale a fost desfiintata, urmand ca o noua comisie sa fie desemnata de Consiliul Superior al Magistraturii in termen de 30 de zile.
Liderul PD Emil Boc si presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu (PNL), sustin ca presedintele Traian Basescu poata sa incuviinteze urmarirea penala impotriva demnitarilor fara a astepta un aviz din partea comisiei speciale, prevalandu-se pur si simplu de prevederile constitutionale.
Legea fundamentala spune totusi ca ministrii sunt cercetati potrivit legii raspunderii ministeriale " in care avizul comisiei speciale este obligatoriu - care a fost modificata la finele saptamanii trecute. Emil Boc a mentionat ca in textul Constitutiei se arata foarte clar ca numai Camera Deputatilor, Senatul si presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului, pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor, "fara sa fie nevoie de nicio comisie".
"Acea comisie reprezenta o adaugare la textul constitutional. Textul constitutional se poate aplica direct", a sustinut liderul PD.
Olteanu a spus la randul sau intr-o emisiune televizata ca Basescu poate aproba inceperea urmaririi penale asupra ministrilor si fara avizul comisiei speciale de la Cotroceni. Avizul Comisiei este oricum consultativ si constituie un "paravan" pentru seful statului, a spus Bogdan Olteanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO