Politică

Procesul de aderare a Romaniei, prea avansat pentru a mai putea fi blocat

06.06.2005, 19:21 10

Extinderea UE va fi incetinita dupa socul provocat de respingerea Constitutiei europene in Franta si Olanda si din cauza nemultumirii cetatenilor cu privire la constructia comunitara, apreciaza expertii si diplomatii occidentali.

Insa un lucru este cert, spun ei. Extinderea cu Romania si Bulgaria nu mai poate fi stopata, ci, eventual, amanata, intrucat procesul este prea avansat.

"Ne aflam intr-un stadiu atat de avansat in ceea ce priveste Bucuresti si Sofia, incat ar fi dificil sa oprim totul", a apreciat Marco Incerti, de la centrul pentru Studii Politice Europene din Bruxelles.

Expertii afirma, insa, ca orice pas gresit va fi vanat, iar admiterea ar putea fi amanata cu un an prin invocarea clauzelor de salvgardare.

Premierul Calin-Popescu Tariceanu s-a deplasat, saptamana trecuta, la Berlin pentru a convinge autoritatile germane sa nu blocheze aderarea Romaniei. Promisiunea sefului guvernului roman a fost ca nu vor fi facuti pasi gresiti, iar cea a partii germane ca nu va bloca aderarea Romaniei nejustificat.

Expertii, citati de Agentia France Press, spun ca, chiar daca Romania si Bulgaria au semnat deja tratatele de aderare, ele stiu ca europenii "nu vor face cadouri daca va fi comis un pas gresit" in ceea ce priveste ultimele pregatiri.

Marco Incerti spune transant: "Calendarul extinderii este deja aglomerat. Romania si Bulgaria se afla pe primele locuri, dar ele urmeaza sa primeasca avertismente din partea UE pentru deficientele inregistrate, ceea ce ar putea provoca amanarea cu un an a aderarii lor".

Asadar, extinderea cu Romania si Bulgaria poate fi doar amanata. In schimb, va fi "foarte dificil pentru oricare alt stat sa adere la UE in urmatorii ani", a declarat Incerti.

Cele doua mari probleme ale extinderii sunt aderarea Turciei, care ar urma sa inceapa negocierile la 3 octombrie, si tarile din Balcani (Serbia-Muntenegru, Bosnia-Hertegovina, Albania, Macedonia).

In ceea ce priveste Turcia, Comisia Europeana va prezenta statelor membre "un mandat de negocieri", pana la sfarsitul lunii.

Potrivit lui Aurore Wanlin, de la Centrul pentru Reforma Europeana din Londra, liderii UE va trebui sa ajunga la un acord asupra acestei mandat "cat mai rapid, pentru ca, in conditiile apropierii alegerilor germane, vor avea loc si mai multe dezbateri aprinse", asa cum s-a intamplat in Franta.

Dupa respingerea Tratatului constitutional al Uniunii de catre Franta si Olanda au existat multe voci care au cerut pauze de "reflectie", inclusiv in ceea ce priveste extinderea. O astfel de cerere a fost reiterata, ieri, de Marea Britanie care va prelua, la 1 iulie, presedintia semestriala a Uniunii.

Pozitia Londrei este, de fapt, un raspuns la un apel lansat de liderii Frantei si Germaniei, Jacques Chirac si Gerhard Schroeder, care, sambata seara, la Berlin, au cerut continuarea procesului de ratificare a Constitutiei europene.

Astazi este de asteptat ca ministrul britanic de externe Jack Straw sa anunte, totusi, in Camera Comunelor, suspendarea referendumului prevazut petru 2006, pana cand va fi clarificat viitorul Constitutiei, lucru care nu este deloc pe placul Frantei si al Germaniei.

Actuala stare de criza il avantajeaza pe Tony Blair a carui retragere, in favoarea ministrului de finante, Gordon Brown, era asteptata dupa votul popular asupra Constitutiei europene. Potrivit comisarului european Peter Mandelson (un apropiat al lui Blair), sefului guvernului de la Londra ii va reveni sarcina sa gestioneze criza provocata de respingerea Constitutiei si trebuie sa ramana in functie pana la finele mandatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO