Politică

Principalele puncte din programul de guvernare al cabinetului Ungureanu

Principalele puncti din programul de guvernare al cabinetului Ungureanu

Foto: Shutterstock

Autor: Victor ROTARIU

08.02.2012, 17:03 676

Principalele puncte din programul de guvernare al cabinetului Ungureanu, conform Gândul.

- Noi drepturi pentru minorităţi în procesul de educaţie. Noul Guvern s-a angajat să înfiinţeze o instituţie de formare continuă pentru "perfecţionarea" actului de predare în limba maghiară, să constituie structuri cu predare în limba minorităţilor la universităţile multiculturale şi multilingve, dar şi să finanţeze în mod diferenţiat studiile de masterat, informează Mediafax. Astfel, va fi asigurată o finanţare diferenţiată a studiilor de masterat în limbi de circulaţie internaţională şi a celor în limba minorităţilor naţionale, cât şi a doctoratelor în cotutelă cu universităţi de prestigiu din străinătate, relevă programul de guvernare al noului Cabinet.

- Finalizarea a 200 de kilometri de autostrăzi. Guvernul îşi asuma finalizarea, anul acesta, a 200 de kilometri de autostradă şi începerea lucrărilor la alţi 100 de kilometri. În perioada 2009-2011 au fost finalizaţi 122 de kilometri de autostradă, în acest moment fiind în construcţie 434 de kilometri, conform documentului.

- Aministie fiscală la bugetari. Angajaţii statului care au fost obligaţi de Curtea de Conturi să returneze sporurile primite în ultimii ani, Curtea considerând că acestea nu au fost acordate respectând legile şi normele în vigoare, ar urma să fie amnistiaţi, resectiv nu vor mai trebui să returneze aceste sume. Propunerea a fost făcută la finele anului trecut de către UDMR, care estima că ar fi vorba, la nivel naţional, despre circa 300.000 de persoane care se află într-o astfel de situaţie.

- Majorarea salariilor. În programul de guvernare se prevede "Preocuparea pentru majorarea prudentă a salariilor din sectorul public şi a pensiilor, în cazul în care condiţiile economice vor permite acest lucru".

- Reducerea numărului de taxe. Guvernul se angajează să reducă numărul taxelor şi tarifelor cu caracter nefiscal de la 237 în prezent la cel mult 100, "conform bunelor practici internaţionale".

- Impozitarea marilor averi. Va fi analizată modalitatea de taxare a marilor averi. Proiectul a fost anunţat încă de acum doi ani de către şeful Fiscului, Sorin Blejnar.

- Performanţa administraţiei publice va fi monitorizată. "Performanţa administraţiei publice va fi măsurată în raport cu contribuabilul, prin timpul de aşteptare la ghişeu, de soluţionare al unor proceduri administrative, prin numărul de deplasări la o unitate administrativă pentru a rezolva această problemă", se precizează în document.

- Codul Administrativ al României. Guvernul va definitiva şi promova proiectul legii privind Codul Administrativ al României.

- Puteri sporite pentru prefecţi. Cabinetul Ungureanu îşi propune "reorganizarea serviciilor publice deconcentrate prin transferul de atribuţii către autorităţile publice locale şi preluarea atribuţiilor de control, monitorizare şi inspecţie de către prefect".

- Noi drepturi pentru minorităţi în ceea ce priveşte utilizarea limbii materne în relaţiile cu serviciile publice deconcentrate.

- Dezvoltarea sistemului de probaţiune, prin promovarea legilor relevante pentru sistemul de probaţiune din perspectiva pregătirii implementarăii noului Cod Penal.

- Sprijinirea Republicii Moldova în politica externă. Guvernul va promova şi sprijini acţiunile şi aspiraţiile europene ale Republicii Moldova (negocierile pentru Acordul de Asociere şi Zona Aprofundată de Comerţ Liber, operaţionalizarea dialogului pe vize) în Vecinătatea Estică.

- "Stimularea şi amplificarea unei noi dinamici a relaţiilor bilaterale cu Federaţia Rusă şi Ucraina".,

- "Stimularea şi dezvoltare lecturii publice, prin garantarea accesului liber, gratuit şi nelimitat la documentele aflate în biblioteci prin programul Biblionet".

- "Reglementarea rolului, responsabilităţilor şi interacţiunea cu şcoala a consiliilor de elevi".

- Sprijinirea creării unor produse bancare de creditare pentru studenţi.

- Reabilitarea taberelor şcolare şi adaptarea lor la standardele UE, în fiecare judeţ, prin parteneriate public-private.

- Dezvoltarea educaţiei fizice şi a sportului în şcoli, stabilirea unor sisteme de competiţii la nivel local, regional şi naţional.

- Menţinerea României printre primele 15 naţiuni ale lumii la Jocurile Olimpice - Londra 2012, precum şi obţinerea unor rezultate de prestigiu la Campionatele Mondiale şi Europene în anul 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO