Politică

Primul baron rebel la partidul de guvernamant: Marian Vanghelie

26.03.2004, 00:00 14



Planurile PSD de a retrage formal din prim-planul scenei politice, din ratiuni electorale, liderii locali controversati - aflati in atentia Parchetului National Anticoruptie - sunt date peste cap de opozitia neasteptata a primarului sectorului 5 Marian Vanghelie. Daca Nicolae Mischie si Bebe Ivanovici, presedinti ai Consiliilor Judetene Gorj, respectiv Ilfov, s-au "autosuspendat" din functiile de lideri ai filialelor PSD din judetele pe care le reprezinta, Marian Vanghelie sustine ca nu are nici un motiv sa o faca. Drept argument, el citeaza un sondaj de opinie (despre care nu a spus cand si de catre cine a fost realizat) potrivit caruia credibilitatea lui in sectorul 5 este de 69%, adica mai mare decat a liderilor PSD. Cercetat de PNA pentru deturnare de fonduri in ceea ce priveste infiintarea magazinelor Economat din sector, organizarea petrecerilor de Revelion 2003 si privatizarea magazinului Bucuresti (a carui situatie juridica era in litigiu), Vanghelie afirma ca mass-media este responsabila de prejudiciile de imagine. Si, spune el, nu este nici o problema sa ai dosar la PNA. "Eu nu am auzit de notiunea de baron in Bucuresti. A fost un joc de glezne al celor din presa", sustine Marian Vanghelie, suparat pe ziaristi ca in ceea ce-l priveste "scriu articole din care nu intelegi nimic" si dau titluri incriminatorii in mod nejustificat.



Intr-o conferinta de presa la care a participat presedintele filialei Bucuresti a PSD, Dan Ioan Popescu, totodata vicepresedinte al partidului si unul dintre cei mai influenti lideri, Marian Vanghelie a facut o pledoarie pro domo vorbind despre cate strazi a asfaltat in sector, cate mai are in vedere si ce succes a avut petrecerea de Revelion organizata de el:"La Revelion au fost peste 500 de ziaristi (?!) S-a vazut ca nu s-a facut nici o smecherie. Nimeni nu spune asta. Nimeni nu spune ca pensionarii plangeau in sala de bucurie si ca am muncit doua luni sa-l organizez".



Din aceste motive, la care adauga credibilitatea coplesitoare pe care sustine ca o are, Marian Vanghelie spune ca nu se va retrage de la presedintia filialei PSD si ca trebuie ca partidul sa analizeze aceste lucruri.



Surse din partid spun insa ca miercuri seara Marian Vanghelie s-a intalnit cu presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, care i-a cerut sa se autosuspende din functie, insa primarul a refuzat cu inversunare.





"Nu iese fum fara foc"



Dan Ioan Popescu a continuat ieri sa declare sprijin politic lui Marian Vanghelie, aratand ca ii apreciaza activitatea de primar si nu cunoaste ca vreunul dintre liderii partidului sa fi propus pentru sambata (n.r. la sedinta staffului PSD care va discuta situatia baronilor partidului) retragerea sprijinului politic sau suspendarea din functie a edilului de la sector 5. Dar, in momentul in care s-a pus problema daca Vanghelie va candida din nou pentru Primaria sectorului 5, Popescu si-a nuantat afirmatiile. El a spus ca PSD va avea "candidati credibili" insa a evitat sa spuna daca, in opinia sa, si Vanghelie face parte din aceasta categorie. A spus insa ca in general "nu iese fum fara foc. Trebuie vazuta dimesiunea focului" si acum acest lucru il preocupa. Pana la desemnarea candidatilor de sector - anuntata pentru saptamana viitoare - Dan Ioan Popescu afirma ca va avea suficiente informatii pentru a decide daca il va sustine sau nu drept candidat pe Marian Vanghelie. In acelasi timp, Popescu a sustinut teoria lui Vanghelie, afirmand ca primarul are probleme de imagine "multumita presei". mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO