Politică

Primele declaraţii ale lui Ungureanu ca premier, departe de tonul celor 24 de interviuri date ca şef SIE

Primele declaraţii ale lui Ungureanu ca premier, departe de tonul celor 24 de interviuri date ca şef SIE

Mihai Răzvan Ungureanu, primul-ministru al României: L-am sunat pe primarul de Iaşi, pentru că Iaşii sunt oraşul meu natal şi mi se pare absolut normal să ştiu care este situaţia acolo. Acolo sunt părinţii mei, rudele mele, trebuie să ştiu totuşi ce se întâmplă în oraşul meu natal. (...) Am vorbit şi cu primarul Oprescu, mi se pare normal, sediul Guvernului se află în Bucureşti şi nu vă ascund că ieri am petrecut şi eu vreo trei ceasuri blocat pe drumuri, în nămeţi.“

Autor: Iulian Anghel

15.02.2012, 00:07 5337

Uneori observaţia sau analiza trece într-un alt registru. "Nu vreau să mai fac parte dintr-o generaţie de sacrificiu... am obosit", spune într-unul dintre interviuri viitorul premier. Este o frază cu bătaie lungă.

De şase zile de când este premier, tonul lui Ungureanu s-a schimbat: este unul aspru, aparent arţăgos pe alocuri.

De la observaţiile de sâmbătă adresate celor care, în opinia sa, stau şi se uită la autorităţi cum deszăpezesc, deşi sunt bene­ficiarii direcţi, până la reproşul abia ascuns că ar fi făcut în traficul din Bucureşti trei ore pentru că oraşul nu era deszăpezit.

Una dintre primele măsuri pe care le-a luat a fost să-l demită pe şeful Transelectrica (cerere transmisă ministrului economiei) întrucât compania afirmase vineri că sistemul este în pericol de a întrerupe livrările către consumatori şi către export din cauza vremii (între timp Transelectrica retrăsese aceste afirmaţii), ceea ce ar fi provocat panică.

Ieri, premierul a introdus şi o notă personală în declaraţiile către presă: "L-am sunat pe primarul de Iaşi, pentru că Iaşii sunt oraşul meu natal şi mi se pare absolut normal să ştiu care este situaţia acolo. Acolo sunt părinţii mei, rudele mele, trebuie să ştiu totuşi ce se întâmplă în oraşul meu natal. (...) Am vorbit şi cu primarul Oprescu, mi se pare normal, sediul Guvernului se află în Bucu­reşti şi nu vă ascund că ieri am petrecut şi eu vreo trei ceasuri blocat pe drumuri, în nămeţi."

Putem găsi în schimbarea de ton al lui Răz­van Ungureanu elemente care să ne indice felul în care va acţiona pe viitor?

În saloanele diplomaţiei Ungureanu s-a sim­ţit în largul său. Administrarea unei ţări în­seamnă cu totul altceva. Să te îngrijeşti de deszăpezire, de pildă, iar luni premierul chiar a subliniat asta: principala mea problemă este zăpada. S-a acomodat deja premierul cu noul job?

Stelian Tănase, profesor de ştiinţe po­litice la Universitatea Bucureşti, specialist în teoria elitelor, susţine că sunt puţine cazuri când intelectualii, cei veniţi din mediul universitar au reuşit în administraţie.

"În astfel de «extracţii» aventura nu se termină cu bine. Nu ştiu cum va evolua exact Ungureanu, în orice caz el are circumstanţa de a fi părăsit mediul academic devreme. Are mici stângăcii încă, dar, cel mai probabil, a fost pregătit ca un succesor al lui Traian Băsescu la preşedinţie. De altminteri, Băsescu a şi spus în trecut că este nevoie de un alt tip de preşedinte, mai tehnic, un preşedinte care să nu fie «jucător». Băsescu

s-a gândit poate la Isărescu, la Baconschi şi a ajuns în final la Ungureanu."

Dar va avea noul premier libertatea şi determinarea, va avea forţa să evolueze inde­pendent, rupt de tutela altora?

Potrivit lui Tănase, ultimele zile au arătat că "Băsescu rămâne jupânul".

"Nu va juca un alt rol decât acela al lui Emil Boc. Întrebarea este cum salvează problema la public. Boc nu a reuşit deloc sub acest aspect. De data aceasta Băsescu va fi, poate, mai reţinut, pentru a nu-l pune într-o situaţie proastă pe Ungureanu." Profesorul mai opinează că Ungureanu s-ar putea să aibă o situaţie chiar mai rea decât Boc pentru că acum Boc este şeful PDL.

"Vor fi multe răfuieli în PDL şi nu este treaba lui Ungureanu să se amestece. Dar este probabil ca Ungureanu să devină şef al PDL, iar Boc nu-l va lăsa cu una, cu două, îl va chinui un pic.

Aici este o altă dificultate a premierului. Logica este ca şeful partidului de guver­nământ să fie şeful guvernului. De aceea Ungureanu va avea probleme cu PDL", crede Stelian Tănase.

Cristian Preda, fostul decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice din Universitatea Bucureşti înainte de a deveni europarlamentar, vede însă atuurile lui Ungureanu şi nu găseşte că va avea dificultăţi în colaborarea cu PDL, bene­ficiind mai ales de încrederea preşedintelui.

În schimb, consideră că venirea sa în fruntea guvernului înseamnă şah la opoziţie, mai precis la PNL (partid din care a făcut şi încă se pare că face parte, fiind "auto­suspendat"), întrucât şeful guvernului are opţiuni liberale solide şi cunoscute, de altfel.

El consideră că, în pofida acestui fapt, "peneliştii au de ce să fie îngrijoraţi".

"Motivul e mai profund decât lasă să se întrevadă invectivele lansate de PNL în spaţiul public. E vorba despre miza gu­vernării actuale. Iar miza e construirea unor politici liberale consistente, aşa cum o vădeşte programul (de guvernare - n.n.)".

Preda aminteşte că Ungureanu şi-a de­clarat de la bun început, adică din momentul în care a fost desemnat premier, identitatea de dreapta.

"În cazul lui (al lui Ungureanu - n. n.), nu e vorba despre o frazeologie goală. Prin MRU (Mihai Răzvan Ungureanu - n. n.), dreapta liberală e în fine la putere. Aici e dificultatea PNL. Crin Antonescu se află acum în faţa unei alegeri importante. Dacă îl contestă pe MRU, PNL se va topi definitiv în stânga, riscând să fie o anexă a PSD. Dacă nu îl contestă, utilitatea USL devine pro­blematică. Numindu-l pe MRU, Traian Băsescu a dat şah USL şi, în primul rând, peneliştilor."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO