Politică

Primarul Oprescu: Autostrada suspendata nu mai strabate Capitala, ci o inconjoara

Oprescu: Autostrada suspendata nu mai strabate Capitala, ci o inconjoara

Primarul general spune ca autostrada va fi construita deasupra liniilor de tren

21.10.2008, 17:31 124

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, spune ca autostrada suspendata - proiectul sau de suflet din campania electorala pentru alegerile locale - nu va mai traversa orasul, ci va urma un circuit inelar, deasupra liniilor de cale ferata.

Autostrada suspendata inelara este gandita ca o centura suspendata care va prelua traficul la principalele intrari in Bucuresti, iar situarea ei deasupra liniilor de tren va elimina, intr-o buna masura, problema exproprierilor, a explicat Sorin Oprescu, luni seara,
intr-o emisiune TV.
El a prezentat o harta a acestui proiect, insa, potrivit biroului de presa al Primariei Capitalei, va face public detaliile intr-o conferinta de presa.
"Dupa ce vor fi terminate planurile de fezabilitate pentru intreg orasul, voi prezenta bucurestenilor solutia efectiva de realizare a autostrazii suspendate", a spus Sorin Oprescu la inceputul lunii octombrie, dupa ce s-a intalnit la Moscova cu primarul Iuri Lujkov. Primarul general a spus atunci ca in urma studierii documentelor elaborate de expertii rusi, autostrada este "in mod clar" singura solutie de a aduce imbunatatiri in proportie de aproximativ 25% in problema traficului.
Autostrada suspendata a fost una din temele centrale ale campaniei lui Sorin Oprescu la primarie, alaturi de proiectul Esplanada - despre care a spus ca il va anula.
Fostul senator PSD a spus ca o autostrada suspendata, care va traversa orasul, va putea prelua din trafic, iar circulatia din Capitala va fi deblocata. In timpul campaniei, criticii sai au sugerat ca ideea unei astfel de autostrazi nu este fezabila.
La prezentarea bilantului sau de 100 de zile de la preluarea mandatului, Oprescu a spus ca va discuta cu o echipa de arhitecti chinezi despre realizarea acestui proiect. In timpul campaniei electorale, Oprescu a explicat ca proiectul autostradei suspendate va duce la exproprieri. "Este un proiect fezabil care s-a facut si in alte tari. Autostrada urmeaza sa porneasca de la 'cocoasele' de la Otopeni, va strabate pe raza Bucurestiul, va fi o autostrada antifonata, cu verdeata pe ea. Aceasta autostrada va exista. O visez noaptea si va fi", a declarat Sorin Oprescu.
El a spus ca exproprierile vor pune probleme, dar ca "pentru interesul general al bucuresteanului, ca sa poata respira linistit, vom depasi aceste chestiuni repede". El a spus ca proiectul va putea fi realizat in doi ani de zile si ca este mai ieftin ca o autostrada subterana.
Proiectul autostrazii suspendate nu este singurul care si-ar putea schimba forma prezentata in campanie de actualul primar general. Proiectul Esplanada, despre care Oprescu a spus ca va fi transformat intr-un parc in care vor fi aduse caprioare, ar putea fi continuat in forma sa initiala promovata de fostul primar general Adriean Videanu.
Esplanada este prevazut a fi drept o dezvoltare mixta, cuprinzand cladiri de birouri, centru comercial si spatii culturale, a carui dezvoltare implica investitii estimate la un miliard de euro. Proiectul este dezvoltat in parteneriat public privat, astfel ca Guvernul ar urma sa primeasca proprietati cu o valoare de 60 mld. euro, iar dupa 49 de ani intreaga dezvoltare ar urma sa revina in proprietate publica.
Oprescu a spus ca va consulta cetatenii cu privire la oportunitatea proiectului si va lua o decizie in functie de optiunea acestora. "Suntem intr-o democratie unde fiecare are dreptul
sa-si exprime o opinie tehnica. Decizia finala in proiectul Esplanada o va lua insa primarul general si CGMB, insa numai dupa consultarea cetatenilor bucuresteni", a spus Oprescu la mijlocul lunii septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO