Politică

Primarul din Mangalia, eliberat din funcţie prin ordin al prefectului

Primarul din Mangalia, eliberat din funcţie prin ordin al prefectului

Autor: Mediafax

14.11.2011, 18:13 184

Prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, a emis luni ordinul de eliberare din funcţie a primarului din Mangalia, Mihai Claudiu Tusac, după ce ANI a constatat că edilul se află în stare de incompatibilitate, acesta considerând însă că decizia este un "abuz grosolan în serviciu" al prefectului.

"Prin ordinul 773 din 14.11.2011, l-am eliberat din funcţie pe primarul municipiului Mangalia, Mihai Claudiu Tusac. Prerogativele vor fi preluate de către viceprimar", a declarat prefectul de Constanţa, Claudiu Palaz, luni, într-o conferinţă de presă.

Primarul municipiului Mangalia, Mihai Claudiu Tusac, a declarat că această decizie reprezintă un abuz al prefectului şi că a mai fost o dată eliberat din funcţie pentru aceeaşi faptă, iar instanţa i-a dat câştig de cauză.

"Deocamdată, nu am primit nimic, dar dacă a semnat ordinul, aşa cum a spus, este un abuz grosolan, un abuz în serviciu. Este o persoană pusă în funcţie pentru respectarea legii şi este primul om care nu respectă legea. Nu poţi condamna un om pentru acelaşi motiv de două ori, ne-am mai judecat în urmă cu doi ani, am câştigat definitiv şi irevocabil şi acum face din nou acelaşi ordin de suspendare", a spus primarul Mangaliei.

În decembrie 2009, prefectul Claudiu Palaz a emis un ordin prin care se constata încetarea de drept, înainte de termen, a mandatului primarului municipiului Mangalia, Mihai Tusac, având în vedere starea de incompatibilitate în care se afla întrucât deţinea atât funcţia de primar al municipiului Mangalia, cât şi funcţia de reprezentant al Consiliului Local Mangalia în Adunarea Generală a Asociaţilor din SC Administrarea Parcului Industrial Mangalia SRL.

Edilul a atacat în instanţă ordinul prefectului, iar instanţa a decis anularea actului respectiv.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a spus luni că a pierdut acel proces deoarece nu a existat un raport de la ANI, nu fiindcă primarul nu era incompatibil.

"Motivul pentru care mi-a fost anulat ordinul anterior a fost că nu am sesizat ANI, deci nu că nu a fost incompatibil, căci instanţa nici nu a intrat pe fondul cauzei. Instanţa a spus că nu avem raportul de la ANI, pentru acest motiv vă respingem acţiunea. Între timp prefectul a făcut adresă către ANI şi a primit răspunsul pe care îl ştiţi şi dumneavoastră", a afirmat prefectul Claudiu Palaz.

În replică, primarul Tusac susţine că nu se poate lua decizia de eliberare din funcţie a sa până când nu este dată o decizie definitivă şi irevocabilă privind starea sa de incompatibilitate.

"ANI îmi comunică printr-un raport preliminar cu care pot fi de acord sau nu. Dacă nu sunt de acord, îl atac în instanţă. Niciodată nu s-a luat o asemenea decizie pe baza unui raport preliminar", a spus primarul Mangaliei.

Prefectul a precizat că între timp s-a schimbat legea ANI şi poate elibera din funcţie un primar fără ca instanţa să se pronunţe.

"Acum, că am raportul, îl pot elibera din funcţie şi nu trebuie să aştept o decizie definitivă şi irevocabilă, pentru că aşa este noua lege a ANI", a spus prefectul judeţului Constanţa.

Primarul Mangaliei a mai afirmat că va ataca în instanţă ordinul prefectului de eliberare din funcţie, că va depune plângere penală împotriva prefectului pentru abuz în serviciu şi va contesta şi raportul ANI privind starea sa de incompatibilitate.

ANI a cerut procurorilor să-l cerceteze pentru fals în declaraţii pe primarul din Mangalia, Mihai Claudiu Tusac, pentru că în declaraţia de interese nu a menţionat că este reprezentant al Consiliului Local la RAJA Constanţa şi SC "Administrarea Parcului Industrial Mangalia. Inspectorii de integritate au constatat că primarul a fost în incompatibilitate în perioada 03.11.2008-24.06.2009, respectiv, în perioada 26.07.2008-24.06.2009, întrucât a deţinut, simultan, atât funcţia de primar al municipiului Mangalia, cât şi calitatea de reprezentant al Consiliului Local Mangalia în Adunarea Generală a Acţionarilor a SC RAJA SA Constanţa şi a SC "Administrarea Parcului Industrial Mangalia".

Mihai Claudiu Tusac este primar al municipiului Mangalia din anul 2008, din partea PSD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO