Politică

Presedintii consiliilor judetene nu vor fi alesi uninominal

Presedintii consiliilor judetene nu vor fi alesi uninominal

Mihai Voicu admite ca legiferarea introducerii votului uninominal la alegerile locale a fost inutila

10.03.2008, 19:44 20

Presedintii consiliilor judetene nu vor fi alesi direct la alegerile locale din vara acestui an, in ciuda faptului ca o lege in acest sens a fost votata in Camera Deputatilor in urma cu o saptamana, a admis Mihai Voicu (PNL), ministru pentru relatia cu Parlamentul.
"Exista in lege o prevedere care spune ca articolul referitor la presedintii consiliilor nu se aplica daca se intra in procedurile de organizare a alegerilor locale, iar procedurile sunt demarate oficial odata cu publicarea hotararii de guvern privind data alegerilor in Monitorul Oficial", a spus Voicu.
Guvernul a decis saptamana trecuta ca alegerile locale vor avea loc in 1 si 15 iunie. Dupa ce legea privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului a trecut de Parlament, deputatii PRM si PC au contestat-o la Curtea Constitutionala si au inclus intre obiectii si articolul PSD referitor la alegerea prin vot uninominal a presedintilor de consilii judetene. Voicu admite ca sesizarea la Curtea Constitutionala a redus pana aproape de zero sansele ca votul uninominal sa se aplice la alegerile locale din iunie. Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs spune ca exista mari obiectii constitutionale la propunerea PSD. Si atunci, de ce mai este votata o prevedere care nu poate fi aplicata pentru ca nu este timp?
"Sunt multe interese. Harta politica din Romania este destul de intortocheata. Probabil a fost solicitarea cuiva din teritoriu pentru a fi aplicata", sustine Eckstein. Potrivit propunerii PSD, functia de pre-sedinte al consiliului judetean va fi obtinuta, dintr-un singur tur, de candidatul care obtine cele mai multe voturi, indiferent de prezenta la vot. In caz de balotaj, se organizeaza un al doilea tur de scrutin. Analistii au aratat ca propunerea ii poate avantaja pe actualii "baroni" locali ai PSD.
Daca sistemul de vot uninominal si pentru consiliile judetene va trece in cele din urma si de Curtea Constitutionala, atunci vom avea sase principii diferite in baza carora alegem. La alegerile europene a fost un vot indirect pe lista nationala. Pentru primari se voteaza direct, pentru consilierii locali indirect (pe liste de circumscriptie), iar pentru presedintii consiliilor judetene va fi un vot direct, dar cu alte reguli (vot uninominal relativ). La parlamentare va fi un vot uninominal hibrid, in vreme ce la presedintie se voteaza direct.
In Franta, de exemplu, desi legea pentru alegerile parlamentare difera in anumite puncte de cea pentru alegerile locale, principiile sunt in esenta aceleasi: circumscriptii uninominale, in care fiecare partid isi trimite cate un candidat. Vor sti insa romanii cum se voteaza in urmatorul ciclu electoral? Senatorul Eckstein Kovacs admite ca legile pot crea confuzii, insa sustine ca diferentele dintre ele trebuie sa tina cont si de specificitatea fiecarei runde electorale. Pe de alta parte, spune senatorul, ar fi bine sa existe o corelare mai logica intre legile electorale, insa arata ca aceasta nu s-a putut realiza din lipsa coerentei majoritatii parlamentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO