Politică

Preşedinţia românească a Consiliului Uniunii Europene. România, acuzată că vrea să slăbească UE, cu patru luni înainte ca ţara să preia preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii

Victor Negrescu

Victor Negrescu

Autor: Iulian Anghel

06.09.2018, 00:05 922

♦ Ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu: România exercită, fără sincope, de peste două luni, preşedinţia din umbră a Consiliului UE ♦ Comisarul european pentru buget, Günther Oettinger: UE este în pericol de moarte. Unii din Europa vor să o slăbească sau să o distrugă - Polonia, Ungaria, România, guvernul Italiei.

În vreme ce România se pregăteşte să preia, pentru prima dată, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, voci critice se ridică împotriva a ceea ce se petrece la Bucureşti. Unul dintre cei mai puternici comisari de la Bruxelles, germanul Günther Oettinger, a spus marţi, citat de politico.eu, că proiectul european este în pericol de moarte pentru că sunt unii care vor să-l slăbească sau să-l distrugă, menţionând între aceştia România, alături de Ungaria, Polonia şi Italia.

„Unii din Europa vor să o slăbească sau să o distrugă - Polonia, Ungaria, România, guvernul Italiei“, ar fi spus Oettinger, în cadrul unui eveniment, citat de politico.eu.

„Din punctul meu de vedere, proiectul este în pericol de moarte“, a continuat comisarul.

România va prelua, la 1 ianuarie 2019, de la Austria, pentru şase luni, preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Con­siliul Uniunii asigură gestionarea agendei europene şi pre­zidarea formaţiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nive­lurile (ministerial şi tehnic), cu excepţia Consiliului pentru Afa­ceri Externe. Preşedinţia acţionează ca mediator, pro­punând formule de compromis pentru subiectele sensibile.

Întâlnirile sunt organizate în ţara care deţine preşedinţia şi de aceea vizibilitatea ţării este extrem de mare. Este, prin urmare, o mare oportunitate, chiar dacă una scumpă - între 60 şi 80 de milioane de euro.

Ministerul Afacerilor Externe a organizat miercuri pri­mul brefing în care a explicat paşii pe care România i-a făcut pentru asigurarea unei preşedinţii eficiente a Consiliului. Minis­trul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, a spus, citat de Mediafax, că România exercită fără sin­cope, de peste două luni de zile, preşedinţia „din umbră“ a Con­siliului.

„Noi deja exercităm rolul de preşedinţie din umbră pe perioada mandatului actual deţinut de Austria. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că exercităm aceleaşi atribuţii ca pe perioada preşedinţiei. Mai exact, participăm la discuţii, lucrăm cu colegii austrieci să definim soluţii de compromis, avem colegi în Austria în echipa de organizare, deci practic exercităm un rol similar deja de mai bine de două luni, fără să existe sincope şi ce se întâmplă acum se va întâmpla şi de anul viitor.“

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO