Politică

Preşedinţia despre decretul transnistrean de aderare la Rusia: Retorică provocatoare

Preşedinţia despre decretul transnistrean de aderare la...

Autor: Mediafax

08.09.2016, 18:51 163

"Apreciem că declaraţiile la care faceţi referire se înscriu într-o retorică provocatoare, în contextul apropierii aşa-ziselor <<alegeri prezidenţiale>> programate să aibă loc în luna decembrie în regiunea transnistreană. În acest context, se impune o atitudine reţinută şi o abordare responsabilă a acestui subiect pentru a evita escaladarea artificială a tensiunilor", precizează Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, România reafirmă "poziţia sa fermă" potrivit căreia este necesară o soluţie politică, negociată, în dosarul transnistrean, cu respectarea deplină asuveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

"Este nevoie de progrese în formatul 5+2, care rămâne cadrul unic pentru identificarea unei astfel de soluţii, iar România susţine eforturile Preşedinţiei-în-exerciţiu a OSCE în acest scop", potrivit sursei citate.

Liderul regimului separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuc, a semnat un decret privind punerea în aplicare a referendumului din 2006, în cadrul căruia 97% dintre participanţii la scrutin au votat pentru independenţa regiunii şi aderarea ei ulterioară la Federaţia Rusă.

Autorităţile de la Chişinău nu au comentat deocamdată acţiunea liderului de la Tiraspol. Însă mai mulţi experţi, printre care şi directorul executiv al Asociaţiei ”Promo-Lex”, Ion Manole, califică iniţiativa drept una populistă, în condiţiile în care în decembrie în regiune vor avea loc aşa-zise alegeri prezidenţiale, iar în acest fel Şevciuc încearcă să obţină capital electoral.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO