Politică

Preşedintele PMP, Traian Băsescu: Modificările aduse legilor justiţiei, necesare şi aparent corecte; Să nu fim manipulaţi

Preşedintele PMP, Traian Băsescu: Modificările aduse...

Autor: Cătălina Mănoiu, Mediafax

25.01.2018, 11:12 219

”Pentru a nu fi victime ale manipulării, trebuie să citim! Eu am citit! Legile 303, 304 şi 317, toate din 2004, au aproape 14 ani de când sunt în vigoare. Cu minusurile şi plusurile lor, acestea au fost legile prin care justiţia şi-a dobândit independenţa în relaţia cu politicul”, a scris preşedintele PMP, Traian Băsescu, pe Facebook.

Traiana Băsescu a afirmat că aplicarea acestor trei legi în timp a arătat că sunt articole şi concepte care trebuie modificate pentru a creşte calitatea actului de justiţie.

”Aplicarea în practică a acestor trei legi pentru un timp îndelungat a arătat articole, şi chiar concepte, care trebuie modificate pentru ca justiţia să poată face acel salt calitativ de care avem nevoie pentru ca România să devină un stat de drept consolidat. Acesta este motivul pentru care unele articole şi concepte trebuie revizuite, ajustate, reformulate”, a spus preşedintele PMP.

Băsescu a precizat că trebuie clarificate ”cu certitudine” elemente precum: răspunderea magistraţilor; separarea carierei judecătorilor de cea a procurorilor; egalitatea de tratament în instanţa de judecată a procurorului şi avocatului; protejarea judecătorului de eventuale abuzuri ale procurorilor; creşterea şi consolidarea independenţei inspecţiei judiciare şi separarea activităţii profesionale a celor două secţii ale CSM.

”Curtea Constituţională care are acum în analiză cele trei legi va retrimite unele articole înapoi la Parlament pentru a fi corectate, având în vedere ambiguităţile, stângăciile şi erorile de formulare ale unor articole”, a adăugat Traian Băsescu.

”Cu certitudine, cea mai mare parte a modificărilor făcute sunt necesare şi aparent corecte. CCR ne va da şi verdictul de constituţionalitate până la sfârşitul lunii”, a spus liderul PMP.

Liderul PMP a spus că pentru ca o dezbatere publică şi reală a legilor justiţiei să poată avea loc trebuie că acestea să fie citite.

”(...) este esenţial să le citim şi să vorbim în cunoştinţă de cauză. Ar fi bine să dezbatem ştiind exact ce articole sunt susceptibile a aduce atingere independenţei justiţiei. Altfel, riscăm să fim manipulaţi cu uşurinţă de cei care au interese ca justiţia să nu progreseze. Oricum, eu nu mai pot fi manipulat. Am citit”, a conchis Traian Băsescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO