Politică

Presedintele PE: Aveti grija, statul de drept nu este consolidat

Presedintele PE: Aveti grija, statul de drept nu este consolidat

Poettering atrage atentia ca Romania nu trebuie sa se culce pe "laurii" integrarii

17.10.2007, 20:31 19

"Coruptia nu este tolerata in Uniunea Europeana. (...) Romania a aratat bunavointa pentru a-si indeplini angajamentele, insa mai trebuie facuti pasi importanti in justitie pentru a consolida statul de drept. Si in lupta impotriva coruptiei mai sunt pasi importanti de facut", le-a spus ieri presedintele Parlamentului European (PE), Hans-Gert Poettering, senatorilor si deputatilor romani. Poettering s-a aflat ieri in Romania pentru a face lobby pentru alegerile europarlamentare din 25 noiembrie.
Mesajul sau a venit dupa cateva saptamani agitate pentru administratia de la Bucuresti (ministrul agriculturii Decebal Traian Remes a demisionat in urma unui scandal de coruptie, comisia prezidentiala care aviza urmarirea penala a demnitarilor a fost desfiintata prin ordonanta de urgenta, iar mai multi ministri din Guvern au intrat in atentia DNA, inclusiv ministrul justitiei Tudor Chiuariu).
Poettering a venit la Bucuresti sa vorbeasca despre campania pentru alegerile europene, care urmeaza sa inceapa in cateva zile, insa in discursul sau din Parlamentul Romaniei a pus accent pe lupta impotriva coruptiei si pe recuperarea intarzierilor din agricultura, in conditiile in care Comisia Europeana a amenintat saptamana trecuta ca ar putea penaliza Romania daca nu pune la punct mecanismele de control al fondurilor europene care vor fi acordate direct agricultorilor. Acestea ar urma sa fie in 2007 de 440 de milioane de euro. Poettering le-a cerut romanilor sa mearga la vot pe 25 noiembrie, subliniind ca statutul de membru al UE este o sansa de dezvoltare pentru Romania.
Atentionarea lui Poettering a fost dublata de cea a Susannei Kastner, vicepresedintele Bundestagului, care a spus ieri la Cluj ca ultimele scandaluri de coruptie au dus la o scadere a in-crederii europenilor in persoanele aflate in functii de conducere in Romania. "In Germania si in alte state membre scandalurile de coruptie din Romania au fost privite cu scandalizare", a spus ieri Kastner, unul dintre cei mai aspri critici ai Romaniei inainte de integrarea in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.
De altfel, Bundestagul a fost printre ultimele legislative care au ratificat tratatul de aderare al Romaniei la UE, din cauza rezultatelor insuficiente in lupta impotriva coruptiei din Romania. "Imaginea acestor scandaluri in ochii europenilor cred ca a dus la o lipsa de incredere in fenomenul Romania. Incredere exista nu numai din punct de vedere economic, ci si din punct de vedere politic. Or, aici soclul se misca. Nu a fost vorba de o lipsa de incredere in democratie, ci de o scadere a increderii in persoanele aflate in functii de conducere", a afirmat Kastner.
In ceea ce priveste alegerile europarlamentare care vor avea loc pe 25 noiembrie, Poettering a sustinut ca acestea sunt un moment important si ca romanii trebuie sa mearga la vot.
"Intr-o luna vor avea primele alegeri pentru PE. Acestea reprezinta un moment important pentru ca ofera cetatenilor posibilitatea de a exprima vocea Romaniei prin participarea la alegeri. Pledez sa lasam locul cuvenit dezbaterii despre Europa. Avem nevoie de aceasta dezbatere si de colaborarea dintre Parlamentul European si cele nationale, pentru ca ele nu sunt concurente, ci partenere", a completat Poettering. Totodata, el a tinut sa mentioneze ca aderarea Romaniei la UE ofera "sanse" si "perspective" in primul rand tinerilor. "Apelez la toti cetatenii Romaniei: folositi-va dreptul de a alege. Prin votul din 25 noiembrie veti exprima importanta Romaniei ca stat membru. Viitorul dumneavoastra este viitorul comun, iar viitorul comun se afla in UE", a mai spus Poettering.

Popularii din PE spun ca referendumul lui Basescu este o idee buna
Vicepresedintele Parlamentului german, Susanne Kastner (CDU - membru al Partidului Popularilor europeni, din care face parte si PD), crede ca desfasurarea simultana a alegerilor pentru Parlamentul European si a unui referendum pe tema votului uninomimal, anuntat de presedintele Traian Basescu, ar putea aduce mai multi oameni la vot. Cred ca participarea la votul pentru alegerile europarlamentare ar putea sa nu fie suficienta si sa nu multumeasca ca rezultat dupa aceea. Poate ca o asemenea corelare, referendum si europarlamentare, ar putea sa aduca mai multi oameni in fata urnelor de vot", a declarat, ieri, Kastner, adaugand insa ca nu poate si nu vrea sa evalueze din punct de vedere politic o asemenea corelare. La randul sau presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, si el membru al popularilor europeni, a spus ca, din perspectiva europeana, nu este impotriva cuplarii unor alegeri pentru Parlamentul European cu un referendum national. Seful statului a avertizat Parlamentul ca, daca nu adopta legea de introducere a votului uninominal pana in 25 octombrie, va convoca un referendum pe aceasta tema in aceeasi zi cu alegerile europene, in 25 noiembrie. Opozantii lui Basescu au sustinut insa ca seful statului vrea doar sa participe la campanie pentru a sprijini PD-ul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO