Politică

Preşedintele Klaus Iohannis după întâlnirea cu Shinzo Abe: Am decis să ridicăm relaţia România-Japonia la nivel de Parteneriat Strategic

Preşedintele Klaus Iohannis după întâlnirea cu Shinzo...

Autor: Cătălina Mănoiu, Mediafax

16.01.2018, 17:43 340

”Astăzi, am fost de acord că împărtăşim aceleaşi valori şi obiective strategice, avem evaluări similare în materie de securitate într-un mediu atât de volatil, precum şi interese economice comune. În acest context, am decis împreună cu domnul Prim-ministru Abe să lansăm demersurile necesare pentru ca, în viitorul nu foarte îndepărtat, să ridicăm relaţia dintre România şi Japonia la nivel de Parteneriat Strategic”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, în declaraţia comună pe care a susţinuţ-o, la Palatul Cotroceni, cu premierul Japoniei, Shinzo Abe.

Klaus Iohannis a afirmat că a discutat cu premierul Japoniei şi despre dimensiunea economică a parteneriatului dintre cele două state, despre care a spus că are ”perspective foarte bune”.

”Am încurajat realizarea mai multor investiţii japoneze în România şi creşterea schimburilor comerciale şi, de aceea, mă bucur că domnul Prim-ministru a venit însoţit de o delegaţie consistentă de oameni de afaceri”, a spus preşedintele.

Preşedintele a afirmat că vizita premierul Japoniei este ”un moment istoric”.

”Este un moment istoric: este prima vizită oficială pe care o întreprinde un Prim-ministru al Japoniei în istoria relaţiilor româno-nipone şi prima vizită a unui înalt oficial în anul 2018, atât de important pentru noi – Anul Centenar al României Moderne”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, în declaraţia comună susţinută, la Palatul Cotroceni, alături de premierul Japoniei Shinzo Abe.

Discuţiile de Palatul Cotrocenu au vizat şi colaborarea tot mai extinsă dintre Uniunea Europeană şi Japonia, dar şi evoluţiile de actualitate din cadrul Uniunii, cu accent asupra procesului de relansare a proiectului european, dar şi despre Brexit.

”De asemenea, am avut un schimb de opinii consistent despre cooperarea noastră în domeniul securităţii şi am analizat situaţia de securitate din regiunile noastre, cu accent asupra evoluţiilor din regiunea Mării Negre şi din dosarul nord-coreean”, a precizat Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, marţi, la Palatul Cotroceni, pe premierul Japoniei, Shinzo Abe, aceasta fiind o deplasare istorică, în condiţiile în care niciun şef al Executivului din Japonia nu a făcut o vizită oficială în ultimii 100 de ani în ţara noastră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO