Politică

Preşedintele Klaus Iohannis despre noul acord pe Brexit: Ar fi foarte bine dacă de data aceasta am ajunge la o înţelegere

Preşedintele Klaus Iohannis despre noul acord pe Brexit:...

Autor: Gabriel Pecheanu, Mediafax

17.10.2019, 16:14 94

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, înaintea reuniunii Consiliului European, că noua înţelegere privind ieşirea Marii Britanii din UE, anunţată joi de Jean Claude Juncker, „înseamnă ce a însemnat şi prima formă”, cea mai bună variantă a unui Brexit fiind cea cu un acord.

Pentru românii din Marea Britanie înseamnă ce a însemnat şi prima formă şi ar fi foarte bine dacă de data aceasta am ajunge la o înţelegere care pe urmă se pune în practică. În acord lucrurile care au fost negociate şi acceptate de ambele părţi nu s-au schimbat, au fost păstrate.

Ceea ce s-a renegociat şi s-a schimbat în unele părţi este partea numită back-stop, deci înţelegea pe graniţa între Irlanda şi Irlanda de Nord.

”Sunt foarte bucuros că s-au făcut progrese semnificative. Evident, acum trebuie să vedem dacă reuşim în Consiliu, şi sunt optimist că aprobăm acordul, pe urmă să vedem dacă şi la Londra se va găsi o aprobare pentru acest acord”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că cea mai bună variantă ar fi un Brexit cu acord.

”În cazul nostru, pentru românii noştri din Marea Britanie ar însemna să le fie asigurate toate drepturile”, a adăugat şeful statului.

Guvernul de la Londra şi Comisia Europeană au ajuns la o înţelegere privind un acord pe tema Brexit, urmând ca noul tratat să fie prezentat joi liderilor reuniţi la summitul Consiliului European, au anunţat Boris Johnson, premierul Marii Britanii, şi Jean-Claude Juncker, preşedintele CE.

"Avem un acord nou, prin care preluăm controlul - acum Parlamentul ar trebui să finalizeze sâmbătă Brexit-ul, astfel încât să putem trece la alte priorităţi, cum ar fi nivelul de trai, NHS, criminalitatea şi mediul nostru", afirmă premierul britanic într-un mesaj pe Twitter.

"Unde există voinţă, există un acord - avem unul! Este un acord echitabil şi echilibrat pentru UE şi Marea Britanie şi atestă angajamentul nostru pentru găsirea de soluţii. Recomand ca #EUCO (Consiliul European) să susţină această înţelegere", a transmis, la rândul său, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.

Liderii Uniunii Europene se reunesc joi şi vineri pentru a discuta despre Brexit. Marea Britanie ar urma să se retragă din UE pe 31 octombrie. Camera Comunelor a adoptat o lege care prevede amânarea ieşirii Marii Britanii din UE dacă nu se ajunge la un acord Brexit.

Potrivit lui Juncker, discuţiile privind noul acord s-a "concentrat asupra protocolului privind Irlanda/Irlanda de Nord şi a căutat să identifice o soluţie mutual satisfăcătoare pentru a gestiona circumstanţele specifice insulei Irlanda".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO