Politică

Preşedintele Klaus Iohannis a participat la ceremoniile de la Constanţa dedicate Zilei Marinei

Preşedintele Klaus Iohannis a participat la ceremoniile...

Autor: Petru Mazilu

15.08.2021, 10:47 47

Preşedintele României Klaus Iohannis a participat duminică la ceremoniile de la Constanţa dedicate Zilei Marinei. După ceremoniile militare şi religioase, şeful statului a ţinut un discurs în care i-a felicitat pe marinari şi i-a îndemnat pe români să se vaccineze. 

Preşedintele Klaus Iohannis s-a adresat marinarilor români.

„Îi salut cu căldură pe marinarii români, militari sau civili. Sunt impresionante sacrificiile pe care le faceţi, departe de casă... Ieşiţi mereu învingători şi vă faceţi datoria... La mulţi ani tuturor şi un gând de recunoştinţă eroilor care nu mai sunt printre noi”, a transmis Klaus Iohannis.

În discursul său, şeful statului a vorbit şi despre pandemie şi campania de vaccinare.

„Din păcate din cauza pandemiei care nu s-a încheiat, nici în acest an nu putem sărbători aşa cum eram obişnuiţi înainte... Există o singură cale pentru revenirea la normalitate şi aceasta este vaccinarea”, a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Iohannis a mai vorbit despre rezultatele forţelor navale române, despre importanţa geo-strategică a regiunii Marea Neagră şi despre UE şi NATO.

La ceremonie au participat numeroase oficialităţi, inclusiv premierul Florin Cîţu şi vicepremierul Dan Barna.

Conform programului, după ceremonia din portul militar Constanţa navele aflate pe mare, în dispozitivul din faţa clădirii Comandamentului Flotei, vor defila pe traseul Constanţa – Midia şi retur, iar un elicopter IAR Puma, aeronave MIG-21 şi F-16 ale Forţelor Aeriene Române, aeronave „Typhoon” britanice şi un avion de cercetare P-8 american vor survola dispozitivul de nave.

Ziua se va încheia cu retragerea cu torţe, la ora 20.30, pe traseul Cazino - Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu şi cu un spectacol de artificii organizat de Primăria Constanţa.

Ziua Marinei Române este marcată în fiecare an la 15 august, odată cu sărbătoarea creştină a Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

Tradiţia sărbătoririi Marinei Române la 15 august a fost reluată după 1990. Ziua Marinei Române a fost instituită prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004 şi în anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare naţională.

Sărbătorită din anul 1902, Ziua Marinei Române a ajuns la cea de-a 119-a ediţie şi, pentru al doilea an consecutiv, cel mai mare eveniment al marinarilor este marcat de pandemia COVID-19. La majoritatea ceremoniilor nu este permis accesul publicului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO