Politică

Presedintele Iliescu, cel mai eficient agent publicitar al PSD

17.07.2003, 00:00 14

Lucru neobisnuit, presedintele Ion Iliescu a tinut ieri o conferinta de presa, prezentand de fapt un bilant al ultimului an de guvernare. Interventiile sefului statului - marcate de moderatie vizavi de partidul de guvernamant - arata ca Ion Iliescu este alaturi de PSD, acum in precampania electorala.



"Critica presei este necesara"
Ion Iliescu a inceput in forta de la bun inceput. Reputat pentru criticile si observatiile neretinute la adresa presei, seful statului a deschis conferinta de presa cu un fel de omagiu adus mass media. El a remarcat "echilibrul si obiectivitatea" presei, "relatia fireasca ce s-a stabilit intre presa si putere, relatia ameliorata dintre presa si cetateni. "In fond, fiecare dintre noi, fie demnitari, fie slujitori ai presei, servim o cauza comuna", a spus presedintele. O fraza rara, daca ne amintim faptul ca seful statului este foarte dibace in a-si urmari declaratiile in presa si a le adnota a doua zi. Reamintim ca in ultima perioada, presedintele a admonestat presa pentru "rastalmaciri" in doua cazuri: interviul acordat Deutsche Welle, referitor la relatiile cu ambasadorul Michael Guest si declaratiile de la Constanta, privind nasterea Europei. Dar ieri presedintele a avut o zi de time out cu presa, in care parea resemnat in privinta neajunsurilor relatiilor presa -putere. "Critica presei este necesara chiar si atunci cand nu ne place. Ea face parte din mijloacele democratice (...) Asta este realitatea vietii si trebuie sa ne obisnuim si cu lucrurile neplacute. (....) Presa este o voce care reprezinta interesele cetateanului", a spus presedintele. In consecinta, el a cerut presei solidaritate, pentru prezentarea subiectelor de interes national, pentru ca "toti suntem in aceeasi barca".



Justitia, bila neagra in bilantul prezidential
Bilantul ultimililor trei ani este pozitiv, a declarat seful statului., referindu-se la relatiile externe ale Romaniei, NATO si perspectivele UE, adoptarea legilor anticoruptie, restructurarea guvernului, declararea averilor demnitarilor. Dar exista si neajunsuri a spus el: birocratia, coruptia, carentele reformei din ministerul Justitiei, modernizarea administratiei. Ion Iliescu a spus ca "avem nevoie de o justitie puternica, independenta, imuna la coruptie". Fara a intra in amanunte, el a sustinut principiul eliminarii abuzurilor ca retinerea nejustificata in arest, din noul Cod de procedura Penala. El a adaugat ca a promulgat Codul de Procedura Penala pentru ca Parlamentul a intrat deja in vacanta.



Consultatii juridice gratis pentru nevoiasi
Presedintele nu a insistat cu criticile la adresa ministerului condus de Rodica Stanoiu, demnitar pe care el l-a sustinut de altfel, la restructurarea guvernului, pentru prelungirea mandatului. In schimb seful statului a venit cu o idee noua: avocatii parlamentari sa dea consultatii gratuite, la birourile pralamentare, celor care nu-si permit un avocat.  Aceasta ar fi o rezolvare a incompatibilitatii intre calitatea de avocat si cea de parlamentar, dupa Ion Iliescu. El a  precizat ca "s-a creat o inechitate in societate, intre cei cu bani si cei fara bani" si ca ar trebui ca Romania sa infiinteze o institutie copiata dupa modelul american, Institutia Aparatorului Public. 



PSD? "Mi-as dori"
In privinta PSD, mesajul presedintelui a fost clar: totala sustinere. Declararea averilor - subiect la care seful statului este sensibil - nu a adus nici un fel de critici prezidentiale fata de social democratii din parlament si guvern, ale caror conturi depasesc 100.00 de dolari. Sunt oameni bogati care au facut politica de stanga", a inceput presedintele de departe, "Marx a fost finantat de Engels". "Nu acesta este criteriul. Poate sa fie un om cu avere, care sa promoveze politici sociale. (...) Intelectualitatea europeana postbelica era de stanga. (...) Nu tine de averea personala pozitia si politica pe care o promoveaza cineva. Pot sa fie si liberali saraci", a raspuns Ion Iliescu, intrebat daca recunoaste in PSD, partidul pe care l-a fondat, condus astazi de  lideri ce par astazi mai degraba liberali. Dar, cu oarecare resemnare, bine strunita, presedintele a adaugat si o constatare.  El a  precizat ca etica social democratiei obliga la un anumit standard. "Parvenitismul si folosirea functiilor pentru beneficiul politic nu are de-a face cu social-democratia ci cu legalitatea", a precizat seful statului. Fara absolut nici o trimitere politica, Ion IIiescu a constatat sec ca "din pacate, exemplul personal nu are mare forta in societatea romaneasca". A fost singura trimitere de departe la unii politicieni  PSD care lucreaza in beneficiul personal.  Presedintele a parut impacat cu ideea ca ramane un politician "sarac si cinstit" chiar daca altii nu-i urmeaza exemplul. In rest, nici o critica la adresa PSD. Din contra. Intrebat cum comenteaza masurile electorale luate de PSD - introducerea tichetelor de caldura pentru someri, pensionari si defavorizati, dublarea pensiilor agricultorilor,  recolerarea pensiilor, marirea alocatiilor pentru copii- Ion Iliescu a spus: pe mine nu ma deranjeaza masurile electorale care sunt benefice tarii, cetatenilor. De altfel, intrebat daca s-ar intoarce in PSD, Ion Iliescu a raspuns: "Mi-as dori".  Intrebat daca aceasta generozitate - absenta oricaror accente critice la adresa PSD - se datoreaza apropierii alegerilor, presedintele a luat distanta superioara de partidul de guvernamant, situandu-se pe o pozitie independenta politic. El a precizat ca, intotdeauna a inteles ca este de datoria sa, ca presedinte, sa aiba relatii bune cu primul ministru, indifernet de acela, Petre Roman, Theodor Stolojan, Nicolae Vacaroiu sau Adrian Nastase. Ion Iliescu a adaugat ca este o copilarie ceea ce declara acum Petre Roma, ca el ar fi complotat impotriva sa: "o naivitate".



Un "nu" hotarat unei cariere internationale
Evaziv a fost Ion Iliescu si cand a fost intrebat ce va face in continuare, dupa incherierea mandatului. El a precizat ca alegerile prezidentiale vor preceda incheierea manadatului sau - 20 decembrie 2004. Vor fi oricum alegeri decalate a spus, Ion Iliescu. "Nu mai tine la 75 de ani sa ma angajez", a spus Ion Iliescu, intrebat daca va face o cariera internationala dupa incheierea mandatului. "Poate o sa urmez exemplul lui Jimmy Carter", a precizat el totusi.



Nu vrea sa stie cine "l-a turnat"
Ion Iliescu nu este interesat de publicarea listei ofiterilor care au facut politie politica. Intrebat daca este oportuna publicarea acestor nume, presedintele a spus ca "publicarea listei trebuie judecata de la caz la caz". "Nu m-a interesat sa aflu cine m-a turnat. Stiu foarte bine. Din 1971 am avut filaje", a spus Ion Iliescu, precizand ca nu vrea sa fie dezamagit, sa stie ce prieteni l-au turnat la securitate. "tine de sportul national si de pasiunile fiecaruia", a spus el. Ion Iliescu a limitat chestiunea la dezinteresul sau personal:  "Ma lasa rece ideea publicarii".



Iliescu, traducatorul lui Primakov
Un capitol special al conferintei de presa a fost dedicat de presedinte, incheierii Tratatului de baza romano-rus. El a precizat presei romane, pe care a atentionat-o asadar, la cateva minute dupa omagiul neasteptat, ca Tratatul nu putea fi dat publicitatii inainte de semnare, pentru ca nu intra in uzantele diplomatice. In ce priveste tezaurul, presedintele a tinut sa spuna "ca nu a cedat tezaurul" si ca de fapt,  nu ar fi spus la Moscova, ca Vladimir Putin afla pentru prima oara despre tezaur. Seful statului a explicat ca i-a prezentat o nota presedintelui rus, in care este trecut continutul tezaurului roman: aur, bijuteriile Reginei Maria.  Dar fraza la care presedintele face referire - "Vladimir Putin habar nu avea de tezaur ... era complet pe dinafara", ea apartine  presedintelui Ion Iliescu. Totusi ea nu a fost niciodata luata drept altceva decat o simpla formulare care isi avea farmecul ei, atat vreme cat se stie cati ani s-a negociat cu autoritatile ruse, in chestiunea tezaurului. Presedintele Ion Iliescu a facut si o alta retractare. Nu pentru el, ci pentru Evgheni Primakov. Pe 3 iulie, la lansarea cartii lui Ion Iliescu la Moscova, fostul sef al diplomatiei ruse facea o declaratie surprinzatoare, anume ca Ceausescu i-ar fi cerut lui Gorbaciov, in 1989 sa intervina cu trupe la Bucuresti. Or, ieri, a revenit Ion Iliescu asupra acestei declaratii publice, traduse ce-i drept din rusa, pentru romani, de un translator. "E fals, crede-ti-ma ca am priceput ce-a spus!", a spus Ion Iliescu, precizand ca el, cunoscator de rusa, a urmarit discursul lui Primakov live. Or, seful statului a spus ca Primakov a relatat ca de fapt, intrevederea dintre Ceausescu si Gorbaciov ar fi avut loc in noiembrie 1989 si, in cursul acesteia, Ceausescu i-a reprosat lui Gorbaciov ca tradeaza socialismul si URSS neintervenind militar in Polonia si Germania. oana.iurascu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO