Politică

Preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu: SRI a prevenit, la sesizarea NATO şi SIE, un atac cibernetic. Este necesară implementarea unui cadru legislativ care să fie clar şi pragmatic

Preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu: SRI a...

Autor: Liviu Dadacus

16.05.2017, 15:59 72

„E cunoscut deja că în 12 mai 2017 a fost identificată o tentativă de atac cibernetic la adresa unei instituţii guvernamentale din România, derulată cel mai probabil de actori asociaţi anterior cu alte incidente de acest tip. Datorită cooperării eficiente dintre instituţii, a fost prevenită materializarea atacului şi producerea de pagube, fiind identificate ţintele vizate precum şi metodologia de atac”, a spus Ţuţuianu.

El a arătat că acţiunea SRI s-a derulat la sesizarea NATO şi a SIE şi că atacuri de acest tip au avut loc în mai multe state din Europa şi în SUA.

Ţuţuianu a precizat că România nu are o reglementare legală pe activitatea de cybering, acţiunile având la bază hotărâri al CSAT şi că, în acest context, este nevoie de un cadru legislativ care să stabilească responsabilităţi pentru toate instituţiile publice, nu doar pentru SRI.

„Există aprecierea că nivelul tehnologic al acestor atacuri va înregistra o creştere semnificativă în perioada imediat următoare, ceea ce face necesară implementarea unui cadru legislativ care să fie clar şi pragmatic, care să stabilească atribuţii şi responsabilităţi concrete la nivel naţional - e vorba nu doar de responsabilităţi în sarcina SRI, ci pentru toate instituţiile publice”, a precizat Ţuţuianu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO