Politică

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea: Sunt solidar cu aliaţii SUA, Marea Britanie şi Franţa în atacarea Siriei

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea: Sunt...

Autor: Ana Petrescu, Mediafax

14.04.2018, 12:57 79

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a transmis, pe Facebook, că este solidar cu decizia aliaţilor ţării noastre SUA, Marea Britanie şi Franţa de a ataca cu rachete Siria, considerând că este un răspuns pe măsură, în cotextul atacului cu arme chimice asupra populaţiei siriene.

"Exprim solidaritatea cu aliaţii noştri SUA, Marea Britanie şi Franţa, care au răspuns, la 14 aprilie 2018, de o manieră fermă şi proporţională la atacul chimic din localitatea Douma, Ghouta de Est (R. A. Siriană), soldat cu victime în rândul populaţiei civile, inclusiv copii. Consider că folosirea armelor chimice este inacceptabilă în orice circumstanţe şi constituie o încălcare flagrantă a regimului internaţional de neproliferare, a normelor fundamentale de drept internaţional", a scris liderul PSD pe Facebook.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că România este solidară cu acţiunile alianţei SUA, Marea Britanie şi Franţa, care a lansat, sâmbătă dimineaţă, un atac cu rachete de croazieră în Siria. Şeful statului reiterează condamnararea atacului cu arme chimice al ui Bashar-al-Assad asupra populaţiei

"România reiterează condamnarea folosirii armelor chimice în Siria, lucru care este dincolo de orice justificare. Suntem solidari cu acţiunile partenerilor noştri strategici", scrie Iohannis, într-un mesaj pe Twitter.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a afirmat că România este solidară cu decizia aliaţilor strategici SUA, Anglia şi Franţa în atacul cu rachete din Siria, adăugând că MAE va pleda pentru o anchetă în cazul folosirii armelor chimice de Bashar-al-Assad

O alianţă formată din SUA, Marea Britanie şi Franţa a lansat, sâmbătă dimineaţă (ora 4.00 în România), un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancţiona regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia oraşului Damasc. Anunţul bombardamentului a venit de la Donald Trump, într-o declaraţie de la Casa Albă, în care preciza că a ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor "bombardamente punctuale" asupra unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale "dictatorului" Bashar al-Assad. Preşedintele american avertizase încă de miercuri că Statele Unite vor ataca Siria în urma unui atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad. Regimul aflat la conducere în Siria, precum şi Rusia au negat însă orice implicare acuzând că este o înscenare, un pretext pentru o operaţiune militară.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis, sâmbătă, un comunicat în care a precizat că atacurile coordonate de SUA împotriva Siriei reprezintă acte de agresiune şi a adăugat că Rusia va cere reunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, relatează site-ul cotidianului The Guardian. Putin a afirmat că va Rusia va cere reunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre ”acţiunile agresive ale Statelor Unite şi ale aliaţilor săi”.

”Iranul avertizează că vor exista consecinţe regionale după bombardamentele asupra Siriei. Iranul a avertizat sâmbătă că atacurile lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa împotriva Siriei vor genera ”consecinţe regionale”, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO