Politică

Presedintele Basescu despre desemnarea lui Stolojan: Aveam nevoie de un om care sa inteleaga criza si sa o gestioneze

Presedintele Basescu despre desemnarea lui Stolojan: Aveam nevoie de un om care sa inteleaga criza si sa o gestioneze
10.12.2008, 19:48 24

Presedintele Traian Basescu a justificat nominalizarea lui Theodor Stolojan pentru candidatura sa in fruntea Guvernului viitor prin faptul ca in aceste momente in fruntea executivului este nevoie de o persoana care sa cunoasca resorturile crizei economice si sa o poata tine in frau.

"Pentru astazi imi propusesem sa anunt primul-ministru desemnat. La ora 12.00 (ieri - n.n.) am invitat partidele pentru a le informa despre decizia pe care am luat-o in baza articolului 103 din Constitutie", a declarat presedintele.
Inainte de a anunta numele premierului desemnat, seful statului a enumerat criteriile pe care le-a avut in vedere la desemnare. Traian Basescu a afirmat ca a avut in vedere sa desemneze o persoana capabila sa inteleaga resursele crizei economice si cu suficienta autoritate pentru a gestiona buna functionare a Guvernului si a institutiilor statului intr-o perioada in care Romania este afectata de criza economica internationala.
"Am avut in vedere un om capabil pe de-o parte sa inteleaga resorturile crizei economice si sa poata sa o gestioneze, iar pe de alta parte un om cu suficienta autoritate pentru a putea gestiona buna functionare a guvernului si a institutiilor statului intr-o perioada in care Romania devine tot mai afectata de efectele crizei economice si financiare globale. Numele premierului desemnat este Theodor Stolojan, pe care il invit sa va spuna cateva cuvinte", a spus Basescu.
Theodor Stolojan, care coborase impreuna cu seful statului din biroul acestuia inainte de declaratie, si-a facut aparitia la pupitrul la care vorbise Traian Basescu si i-a multumit acestuia pentru desemnare, precum si PD-L pentru sustinerea pe care i-a oferit-o. Apoi, inaintea reuniunii PDL-PSD de la Senat, unde se discuta formarea Guvernului Stolojan, a spus ca este multumit de nominalizarea sa, dar ca de aici incepe greul si ca "trebuie sa ne apucam de treaba".
Inainte de a intra in sala reuniunii PDL-PSD, Theodor Stolojan a declarat: "Ne apucam de treaba".
Intrebat daca este multumit de desemnarea sa in functia de premier, el a raspuns: "Cred ca da. Dar de abia acum urmeaza greul".
Premierul desemnat de seful statului a venit singur, dupa ce liderii PD-L intrasera deja la negocieri.
Potrivit articolului 103 din Constitutie, candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.
Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.
Articolul 104 prevede ca primul-ministru, ministrii si ceilalti membri ai Guvernului vor depune individual, in fata presedintelui Romaniei, juramantul, iar Guvernul in intregul sau si fiecare membru in parte isi exercita mandatul incepand de la data depunerii juramantului. Basescu, pentru postul de premier.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO