Politică

Presa internaţională despre instalarea noului guvern

Presa internaţională despre instalarea noului guvern

Autor: Bogdan Cojocaru

03.05.2012, 00:02 648

Dow Jones: Viteza cu care a fost constituit guvernul este încurajatoare

Dow Jones, agenţia de ştiri a publicaţiei americane Wall Street Journal, consemnează că leul şi-a mai revenit (după ce cursul se prăbuşise în ziua căderii guvernului Ungureanu - n.n.) după ce premierul desemnat Victor Ponta şi-a numit membrii cabinetului, alimentând speranţele că situaţia politică incertă din România se va stabiliza. Agenţia notează că în România salariile şi subvenţiile au fost tăiate pentru a menţine linia de credit deschisă de Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană. Dow Jones scrie, de asemenea, că leul a atins la începutul săptămânii minime istorice în raport cu euro în urma prăbuşirii guvernului. Agenţia citează mai mulţi analişti care au remarcat că viteza cu care guvernul lui Ponta prinde contur este încurajatoare.

BBC: Opoziţia a profitat de furia publicului

Grupul britanic de media BBC aminteşte, pe pagina de internet, în contextul în care Victor Ponta şi-a prezentat cabinetul, că opoziţia a profitat de furia publicului la adresa măsurilor de austeritate ale fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu. "Fostul cabinet a redus salariile şi a majorat TVA-ul în încercarea de a pune economia pe fundaţii mai solide"(în realitate, aceste măsuri de austeritate au fost luate în 2010 - n. red.), scrie BBC care, citându-l pe Ponta, notează că noile priorităţi ale guvernului sunt îndreptarea injustiţiilor sociale şi a dezechilibrelor.

La Tribune: Fondurile UE, un dosar delicat

Publicaţia economică franceză La Tribune scrie că "după patru zile de chinuri de la căderea guvernului de centru dreapta, premierul desemnat Victor Ponta a anunţat componenţa guvernului său de stânga". În pofida crizei politice, noul şef al guvernului speră să reia curând negocierile cu FMI, notează La Tribune, care subliniază că guvernul anterior nu a durat decât trei luni. Publicaţia menţionează că USL a criticat violent programul de privatizare a companiilor energetice lansat de fostul guvern de centru dreapta condus de Ungureanu în cadrul angajamentelor asumate în faţa FMI şi UE. La Tribune mai notează că noul cabinet va avea 21 de membri (din care patru sunt miniştri delegaţi), faţă de 17 în cel precedent, şi că viceguvernatorul Băncii Naţionale Florin Georgescu va prelua şefia Ministerului de Finanţe, post pe care l-a mai ocupat între 1992 şi 1996. "În această perioadă România a fost criticată pentru încetineala reformelor", scrie La Tribune, care remarcă, referitor la şeful Ministerului Economiei, economistul liberal Daniel Chiţoiu, că acesta "este necunoscut publicului larg". Chiţoiu a fost şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Legat de Ministerul Afacerilor Europene, publicaţia notează că la şefia acestuia a fost păstrat "pentru asigurarea continuităţii gestionării fondurilor europene" Leonard Orban. Fondurile europene reprezintă "un dosar delicat" în România, mai spun ziariştii La Tribune.

AFP: "Revoluţionarul" Ponta apără resursele naturale ale ţării

AFP insistă, în contextul anunţării membrilor noului guvern, pe declaraţiile premierului Victor Ponta, care asigură că "priorităţile sale sunt legate de respectarea legii, fără excepţii sau derogări", şi pe promisiunile acestuia de a respecta angajamentele asumate în faţa partenerilor internaţionali şi a populaţiei. AFP aminteşte că USL a promis că va majora salariile funcţionarilor publici, reduse cu 25% în 2010. Agenţia franceză de ştiri notează că Ponta, jurist ca formare profesională, şi-a afişat admiraţia pentru revoluţionarul argentiniano-cubanez Che Guevara şi şi-a asumat ca obiectiv protejarea resurselor naturale ale ţării.

Les Echos: În joc este creşterea economică

Les Echos, publicaţie economică franceză, menţionează căderea guvernului Ungureanu şi pe noul premier Victor Ponta într-un material în care analizează cum criza datoriilor suverane a destabilizat guvernele Europei Centrale. "Politicile de austeritate ale guvernelor conservatoare din Europa Centrală sunt tot mai contestate. Ca, de altfel, în toată Europa, în joc este creşterea economică", scrie publicaţia franceză. Aceasta menţionează că, după căderea precoce a guvernului slovac de centru dreapta, după instabilitatea politică prelungită din Slovenia şi dificultăţile bugerare persistente din Ungaria, a venit şi rândul României şi Cehiei să se scufunde în criză politică. Les Echos insistă asupra negocierilor României cu FMI pentru primirea unui ajutor de cinci miliarde euro. "România este ameninţată anul acesta de recesiune şi are nevoie urgentă de un împrumut internaţional. Victor Ponta are la dispoziţie câteva zile pentru a-şi preciza programul, a-şi forma echipa de guvernare şi obţine încrederea parlamentului." După aceea, negocierile cu FMI pot redemara, având pe fundal perspectiva alegerilor legislative din noiembrie.

Reuters: Dacă Ponta cade, cad pieţele

Agenţia Thomson Reuters scrie că, dacă parlamentul refuză să-l sprijine pe Victor Ponta în funcţia de premier, preşedintele Traian Băsescu va trebui să numească un al şef de guvern, ceea ce va destabiliza pieţele. Reuters notează că Ponta va obţine pe 7 mai votul de încredere al parlamentului cu ajutorul parlamentarilor minorităţilor etnice şi a unui partid mai mic. Agenţia menţionează că agenţia de rating Fitch a avertizat că prăbuşirea unui al doilea guvern în România în mai puţin de trei luni a amplificat incertitudinile politice, iar creşterea substanţială a politicilor populiste, înainte sau după alegeri, ar putea exercita presiuni de retrogradare a ratingului de ţară. Reuters aminteşte, de asemenea, o declaraţie a unui reprezentant al FMI care spune că guvernul lui Ponta va respecta, probabil, ţintele bugetare stabilite cu fondul pentru anul acesta. Oficialul FMI a minimalizat riscurile ca presiunile populaţiei să ducă la relaxarea austerităţii.

Neue Zuercher Zeitung (Elveţia): Noul guvern are marjă de manevră limitată

Dacă viitorul premier Victor Ponta vrea, într-adevăr, să continue disciplina bugetară pentru menţinerea încrederii investitorilor, spaţiul său de manevră va fi, până la alegeri, mai curând redus. Dar dacă va recurge la populism şi va evita programul de austeritate care a dus la prăbuşirea Cabinetului de centru-dreapta al lui Mihai Răzvan Ungureanu, guvernul său se va confrunta, inevitabil, cu reacţia investitorilor străini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO