Politică

Premierul zice ca a retrocedat 95% din proprietati

15.07.2003, 00:00 12

Premierul Adrian Nastase a spus, intr-un interviu acordat in timpul vizitei la Londra televiziunii BBC, ca relatiile dintre Romania si Franta au fost restabilite dupa perioada de raceala diplomatica anterioara razboiului din Irak. Nastase a mai vorbit despre coruptie, "care face parte din perioada de tranzitie" si, surprinzator, a anuntat ca 95% din proprietatile confiscate in perioada comunista au fost retrocedate. Prezentam extrase din interviu:
BBC: "Presedintele Chirac a transmis o amenintare cu greu voalata ca orice ati intreprinde, veti plati pentru sustinerea SUA in problema irakiana si "ca nu puteati alege o cale mai buna pentru a va diminua sansele de aderare la UE ?
- Adrian Nastase: Nu cred ca se va intampla acest lucru. Nu a fost decat un moment cand Franta, din diverse motive a avut o alta abordare asupra crizei irakiene. Asa cum am subliniat la acel moment, Franta a avut o problema nu cu Romania sau cu alte tari din Estul Europei, Franta a avut o problema cu SUA. Dar acum se pare ca situatia s-a imbunatatit si sunt sigur ca se vor stabili relatiile care vor va forta familiei transatlantice. (...)
- BBC: S-a vorbit despre coruptia existenta in tara dumneavoastra care a inflorit de fapt sub regimul comunist, ati fost chiar dumneavoastra numit "Nastase sase case"(...)Cum veti elimina coruptia din viata publica? Presupun ca nu sunteti adeptul executarii celor vinovati. A fost o gluma afirmatia cu executiile, nu-i asa?
- A.N. Desigur ca a fost o gluma. Dar coruptia a facut parte din perioada de tranzitie, din procesul de tranzitie si in opinia mea fie incepi o vanatoare de vrajitoare si atunci folosesti aceasta gluma cu executiile pe stadioane ori abordezi radacinile adanci ale coruptiei. Aceasta este exact ce s-a facut in Romania, a fost necesara o consolidare a statutului proprietatii si noi am restituit la 95% din populatie pamanturile, casele, proprietatile. Trebuia abordata problema privatizarilor, 93% din marile intreprinderi au fost privatizate. (...)" mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO