Politică

Premierul Dacian Cioloş: Sunt puţin îngrijorat de modul în care vom organiza alegerile pentru diaspora

Premierul Dacian Cioloş: Sunt puţin îngrijorat de...

Autor: Mediafax

20.07.2016, 12:51 405

"Cu experienţa pe care o aveţi (...) am convingerea ca veniţi cu ideile şi energia de care avem nevoie pentru a pregăti cât mai bine alegerile în diaspora şi aici trebuie să vă mărturisesc că am câteva îngrijorări pentru că sunt foarte, extrem de puţini oameni înscrişi în acel registru electoral prevăzut pentru diaspora care, conform noii legislaţii, este un element esenţial. (...) Din păcate nu putem organiza secţii de votare decât pe baza înscrierilor în acel registru şi sunt un pic îngrijorat legat de modul în care o să ne organizăm pentru a crea condiţii să voteze cât mai mulţi din diaspora", a declarat premierul, la începutul şedinţei de guvern.

Dacian Cioloş i-a cerut ministrului să vină cu idei şi propuneri şi să prezinte, în săptămânile viitoare, o informare referitoare şi la alte proiecte legate de diaspora, aflate în derulare.

Un număr de 3.090 de români s-au înscris în Registrul Electoral, din care 2.371 au menţionat opţiunea pentru votul prin corespondenţă, iar 719 au optat pentru votul în secţiile de votare, a anunţat marţi Autoritatea Electorală Permanentă.

Potrivit datelor făcute publice de AEP, cei mai mulţi cetăţeni români care vor să voteze prin corespondenţă sunt în Spania – 929. În Italia sunt 696 de români care vor să voteze prin corespondenţă, iar în Franţa 108.

Alegerile parlamentare, care vor avea loc, cel mai probabil, în decembrie, sunt primele la care va putea fi folosit votul prin corespondeţă. Acest tip de vot nu a fost însă reglementat şi pentru scrutinul prezidenţial, pe motiv că legea pentru alegerea preşedintelui va fi modificată de viitorul Parlament. Miza la parlamentare este una mică în condiţiile în care numărul de parlamentari de diaspora a rămas la fel de mic ca în actuala legislatură-4 deputaţi şi 2 senatori.

Legea prevede obligaţia cetăţeanului cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate de a se înscrie în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă printr-o cerere depusă în acest sens începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegerile parlamentare şi până la data expirării a 48 de ore de la data începerii perioadei electorale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO