Politică

Premierul Dacian Cioloş şi-a făcut bilanţul la un an de mandat

Premierul Dacian Cioloş nu exclude varianta de a-şi reînnoi mandatul în ipoteza în care după alegerile din 11 decembrie va exista o majoritate parlamentară care să o susţină.

Premierul Dacian Cioloş nu exclude varianta de a-şi reînnoi mandatul în ipoteza în care după alegerile din 11 decembrie va exista o majoritate parlamentară care să o susţină.

Autor: Iulian Anghel

18.11.2016, 00:05 1204

Premierul Dacian Cioloş şi-a fă­cut ieri bilanţul la un an de la pre­lua­­rea guvernării – 17 noiembrie 2015.

Între deciziile luate în ultimul an, enunţate într-un document de 25 de pagini – transparenţa ocupă primul loc: redefi­nirea criteriilor de selecţie în companile de stat, lansarea platformei transparenta-bugetara.gov.ro în care pot fi urmărite cheltuielile bugetare, publicarea contractelor de achiziţii pentru pro­gramele europene din exerciţiul financiar 2007-2013 sau operaţionalizarea Registrului Unic al Transparenţelor Intereselor. Reducerea birocraţiei este al doilea punct, în ordine, în bilanţul guvernului: plata taxelor cu cardul; transmiterea prin poşta electronică către ANAF a ade­verinţelor de venit şi primirea, prin ace­eaşi modalitate, a certificatelor de atestare fiscală; renunţarea la copiile legalizate.

Premierul aminteşte de corecţiile sala­ri­ale decise - în sensul eliminării disparită­ţilor sala­riale, de care au beneficiat 163.000 de medici, 280.000 de profesori; de majo­ra­rea cu 90% a remuneraţiei gărzilor pentru me­­dici sau de majorarea punctului de pensie.

Scăderea ratei şomajului cu 100.000 de persoane, creşterea cu 3,4% a numărului de salariaţi din economie (154.000 de joburi), încurajarea mobilităţiii sociale şi geografice, sub­venţiile pentru angajatorii care anga­jează absolenţi, extinderea învăţămân­tului dual în vederea stimulării pieţei muncii, sunt măsuri prezentate în prima parte a bilanţului unui an de guvernare.

Bilanţul punctează că, într-un an electoral, deficitul bugetar este sub control (0,5% din PIB acum) şi creşterea econo­mică este cea mai solidă din UE (5,2% în S1). Bilanţul nu spune că deficitul este sub control ca urmare a sacrificării investiţiilor (din buget şi fonduri UE) care sunt mai mici cu 9% la nouă luni, an/an.

De asemenea, nu aminteşte că această creştere economică este urmare a deciziilor de majorare a salariilor şi de reducere a TVA – decizii care nu aparţin actualului guvern.

Bilanţul mai spune vă guvernul a deblocat lucrările pe şantierele de infrastructură, a adoptat o strategie energetică până în 2030 şi o nouă schemă de ajutor pentru marii investitori şi pentru IMM-uri. În sectorul de cercetare a fost eliminat impozitul pe venit, investiţiile străine au crescut cu 11% la nouă luni, infrastructura locală a primit credite de miliarde de lei, peste 3,3 miliarde de euro din programul de dezvoltare rurală au ajuns la fermieri în ultimul an, iar mecanismul TVA s-a simplificat pentru agricultori.

6,3 miliarde de euro de la UE au intrat în ţară în ultimul an – spune bilanţul - fără a aminti însă că aceştia sunt bani intraţi în majoritate în urma lucrărilor efectuate de guvernul trecut şi că guvernul actual are o mare problemă cu absorbţia fondurilor UE.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO