Politică

Premierul Dacian Cioloş: Dacă avem pe hârtie creştere economică nu înseamnă că a doua zi trebuie să creştem cheltuiele

 Premierul Dacian Cioloş: Dacă avem pe hârtie...

Autor: Mediafax

10.11.2016, 19:59 255

''Economia României evoluează bine în ultimii ani dacă ne uităm la cifre, şi mă gândesc aici în primul rând la creşterea economică şi nu atât la cifrele din acest an cât la trendul bun al creşterii economice al creşterii PIB din ultimii ani. Întrebările pe care trebuie să şi le pună un guvern responsabil şi să caute răspuns la ele ar fi în primul rând cum asigurăm predictibilitatea necesară pentru ca sectorul privat să continue investiţiile în dezvoltare şi pentru ca acest trend să continue. Pentru că nu cred că e cazul să ne lăudăm cu cifre de pe un an pe altul dacă nu vedem înscrise aceste cifre într-o evoluţie pozitivă'', a arătat şeful Executivului în cadrul evenimentului ''Gala Topului Naţional al Firmelor 2016''.

El a subliniat că nu crede în creşterea cheltuielilor imediat ce există creştere economică ''pe hârtie''.

''Eu unul nu cred că faptul că avem pe hârtie această cifră bună de creştere economică înseamnă că suntem îndreptăţiţi a doua zi să creştem cheltuielile, mai ales să creştem cheltuieli care nu duc neapărat la o consolidarea a acestei creşteri economice. Cred că rolul Guvernului, între altele şi a decidenţilor ar trebui să fie acela de a găsi cele mai bune instrumente pentru ca această creştere să fie consolidată în primul rând şi în al doilea rând ca ea să se poată transforma în bunăstare print-o serie de de mecanisme'', a explicat Cioloş.

El a precizat că Guvernul face eforturi pentru a asigura predictibilitate ''inclusiv acum în această perioadă premergătoare campaniei electorale când se adoptă foarte repede sau pe repede-înainte acte normative care nu au în spate studiu de impact, care nu trec printr-un proces firesc de consultare publică şi care nu pot sprijini dezvoltarea economică pe termen mediu şi lung, tocmai datorită modului intempestiv în care aceste decizii sunt luate''.

Premierul i-a asigurat pe oamenii de afaceri că reducerea birocraţiei este o prioritate, dar că este încă ''mult de desţelenit'' în acest domeniu.

''Administraţia din România a fost foarte productivă în aceşti ultimi ani în a produce birocraţie, deci acest proces trebuie continuat în mod structurat pentru a nu crea mai mult rău decât bine reducând aşa, tăind cu toporul taxele sau dând cu coasa. Ştiţi cum e, când dai cu coasa tai şi fân, tai şi buruieni, dar poţi să mai tai şi lucruri utile. Deci chiar şi debirocratizarea trebuie făcută structurat şi bine gândit, proiectată pe termen mediu'', a concluzionat Cioloş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO