Politică

Premierul cere consilierilor opozitiei sa aplice programele PSD

30.07.2004, 00:00 15

Presedintii consiliilor judetene au avut ieri, la Guvern, o intalnire cu premierul Adrian Nastase,  in care seful Executivului a militat pentru "un alt tip de relatie" intre administratia centrala si cea locala, dominata dupa alegerile locale de reprezentanti ai opozitiei, si a cerut sprijin pentru continuarea programelor guvernamentale.
Prim-ministrul a explicat filozofia intalnirii cu liderii consiliilor judetene astfel: "Suntem cu totii lideri politici, intr-un fel sau altul, pentru ca avem de gestionat problemele romanilor. Putem castiga impreuna sau putem pierde impreuna. Oamenii ne vor judeca prin prisma rezultatelor. Eu sper ca putem castiga". 
Desi nu a detaliat ce ar presupune un "alt tip de relatie", Nastase a sugerat in ce anume consta schimbarea de abordare. A adus in discutie faptul ca este pe cale o reconciliere intre el si primarul Capitalei. Concret, primul ministru a spus ca decizia ca "Satul francez" (complexul de vile din cadrul World Trade Center Bucuresti) sa fie dat in plata Primariei Generale pentru stingerea unor creante a fost luata ca urmare a unei discutii pe care a avut-o cu primarul Capitalei, Traian Basescu. "Incepe sa apara un alt fel de relatie intre noi. Chiar daca domnul Basescu a facut la un moment dat o serie de afirmatii privind anumite eventuale interese legate de terenul respectiv mi se pare foarte important faptul ca putem vedea care este solutia inteleapta, viabila, pentru comunitatea locala", afirma Nastase. Presedintii consiliilor judetene ce provin din randul partidelor de opozitie sunt insa neincrezatori in bunele intentii ale premierului.
Declaratia primului ministru vine dupa ce in ultimii ani reprezentanti ai opozitiei din administratia locala au reclamat, inainte de alegeri, ca bugetele locale sunt directionate discretionar, in functie de partidul caruia apartine primarul unei localitati. Multi dintre cei alesi la alegerile din 2.000 au spus ca urmare a acestor presiuni s-au inscris in partidul de guvernamant. Unul dintre cele mai mediatizate conflicte a fost cel dintre Guvern si primarul Bucurestilor, Traian Basescu, care a acuzat in mai multe randuri Executivul ca prin parghiile pe care le detine blocheaza proiectele administratiei Capitalei.
La prima intalnire cu noua garda a administratiei locale, prim-ministrul le-a cerut presedintilor consiliilor judetene sa nu blocheze "proiecte importante". Este vorba despre finalizarea procesului de retrocedare a terenurilor agricole si forestiere si mai multe proiecte guvernamentale: construirea a peste 400 de sali de sport pana la sfarsitul anului, continuarea programului social "Cornul si laptele" si a proiectului "Romania curata". Nu in ultimul rand, prim-ministrul le-a cerut presedintilor consiliilor judetene sa reduca personalul din administratie ca urmare a informatizarii sistemului.



Administratia locala, Cenusereasa bugetului
Presedintii consiliilor judetene au raspuns apelurilor premierului cu o lunga lista de revendicari, toate legate de suplimentarea bugetelor locale. In plus, ei au mai cerut un sediu si sprijin logistic pentru asociatia pe care si-au creat-o: recent: Uniunea nationala a consilierilor. Presedintele Consiliului Judetean Teleorman, Nicolae Liviu Dragnea, (PSD) care a vorbit si in numele colegilor sai, a aratat ca administratia locala nu poate sprijini programele sociale, nu poate investi in infrastructura din moment ce "este tratata de Ministerul Finantelor ca o Cenusereasa a bugetului". "Faptul ca oficialii Ministerului Finantelor vorbesc taios cu noi, aceasta nu rezolva problema", mai spune Dragnea. Presedintii consiliilor judetene au cerut sa fie consultati de Ministerul Finantelor inainte de finalizarea bugetului de stat pe anul viitor. Remarcile critice ale alesilor locali l-au iritat pe ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, prezent la discutii. Tanasescu le-a atras atentia consilierilor "sa citeasca mai bine legea" si a incercat sa dovedeasca, prin cifre, ca sumele defalcate primite de comunitatile locale in acest an sunt cu 16% mai mari decat cele de anul trecut. Revendicarile consilierilor pare sa-l fi surprins si pe primul ministru Adrian Nastase, care a spus ca Guvernul "nu are un buzunar special pentru consiliile judetene si daca aceste institutii primesc mai multi bani, invatamantul si sanatatea vor primi mai putini".



Consilierii opozitiei sunt sceptici
Reprezentantul PNL, Teodor Atahasiu, presedintele Consiliului Judetean Alba, considera ca primul ministru a vorbit despre un parteneriat cu administratia locala, a fixat si regulile insa aceste reguli nu corespund cu cele ale partidelor de opozitie. "Primul ministru ne-a cerut sa sprijinim programele guvernamentale insa cand am adus in discutie programele noastre acestea nu pot fi sustinute pentru ca pot fi finantate. In aceste conduitii nu stiu ce parteneriat putem face", afirma Teodor Atanasiu.
Presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, de la PD afirma ca spera ca apelurile la colaborare ale primului ministru sa fie sincere. Intrebat daca va sustine programele guvernamentale precum construirea salilor de sport sau "Cornul si laptele", reprezentantul PD a spus ca acestea vor fi continuate doar daca Guvernul asigura surse de finantare.
De la Cluj, Marius Nicoara, reprezentant al PNL, spune ca discursul premierului a fost incurajator insa asteapta sa vada "partea de contretete" a bunelor intentii declarate de Nastase. Un prim pas ar fi, afirma Nicoara, ca Ministerul Finantelor sa consulte reprezentantii Uniunii Nationale a consilierilor inainte de elaborarea bugetului de stat pe anul viitor.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO