Politică

Premierul britanic râde de francezi: Dacă impun taxa pe tranzacţiile financiare băncile franceze sunt binevenite în City. Aşa ne dezvoltăm şi noi!

Premierul britanic râde de francezi: Dacă impun taxa pe tranzacţiile financiare băncile franceze sunt binevenite în City. Aşa ne dezvoltăm şi noi!

Foto: AFP

Autor: Iulian Anghel

01.02.2012, 11:21 999

După ce a criticat săptămână trecută cu violenţă proiectul franco-german de taxare a tranzacţiilor financiare pe care l-a calificat drept "o nebunie", premierul britanic David Cameron a revenit cu insolenţă: Dacă francezii introduc o taxă pe tranzacţiile financiare, poarta City este deschisă companiilor franceze.

Din nou, ca de atâtea ori în istorie, cel mai bun lucru în relaţia dintre Franţa şi Germania rămâne marea care le desparte, cum remarcă Les Echos.

La finelul reuniunii Consiliului European, la Bruxelles, Cameron a susţinut o conferinţă de presă în care a invitat băncile franceze de vină în City-ul londonez pentru a scăpa de Taxa Tobin (taxa pe tranzacţii financiare după numele economistului care a inventat-o).

"În sfântul spirit al competitivităţii cu Franţa, dacă Franţa introduce o taxă pe tranzacţiile financiare, uşa noastră va fi deschisă pentru a primi în Regatul Unit cât mai multe bănci şi companii franceze, iar economia noastră se va dezvolta", a susţinut cu ironie Cameron. Londra taxează deja tranzacţiile pe acţiunile britanice, dare refuză să taxeze alte produse financiare, ceea ce nu se întâmplă peste tot în lume.

"Apărarea taxei pe tranzacţiile financiare (pe care Franţa a anunţat că o va introduce singură, din a doua parte a anului, dacă nu se ajunge la un acord european) este pur şi simplu o nebunie, într-un moment în care Europa încearcă să îşi îmbunătăţească creşterea economică", afirmase deja Cameron la Davos într-un discurs susţinut în faţa oamenilor de afaceri.

Nu este vorba decât de un lung război al vorbelor între cele două ţări.

Între Franţa şi Germania există dezacorduri profunde asupra funcţionării Europei. Regatul Unit a rămas în afara acordului privind rigoarea bugetară, dar acesta nu este singurul subiect în dispută.

Parisul reproşează Londrei că frânează reformele Uniunii, într-un moment dificil. Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, spune chiar, într-un interviu pentru ZF, lă Marea Britanie trebuie să aleagă: ori în Uniunea Europeană, ori în afara ei.

Londra este convinsă că Parisul vrea să o izoleze pentru a-şi atinge scopul unei "Europe cu două viteze."

Pe de altă parte, războiul vorbelor dintre liderii celor două ţări, pare unul şi pentru uzul intern, într-un moment în care cele două tabere au luat poziţie de luptă. Cameron l-a calificat, în urmă cu nu mult timp, pe preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy drept "un om remarcabil", a amintit de colaborarea lor în războiul din Libia, şi i-a dorit succes în campania electorală. Venirea la putere a socialistului Francois Holland, în urma alegerilor prezidenţiale franceze din aprilie-mai nu va îmbunătăţi lucrurile. Discursul lui Holland despre lumea finanţelor ca un "inamic fără chip", nu a trecut neobservat la Londra, fiind calificat de lordul-primar Boris Jonson, drept "ranchiunos."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO