Politică externă

Zilele cruciale ale lui Tony Blair

28.01.2004, 00:00 10



Ieri si astazi reprezinta zilele cruciale pentru intreaga guvernare a lui Tony Blair (aflat la al doilea mandat de prim-ministru). Ieri, Camera Comunelor urma sa voteze una dintre cele mai controversate legi propuse de Cabinetul Blair, prin care sunt impuse taxe mai mari la universitatile britanice. Votul urma sa fie pronuntat aseara, dupa inchiderea editiei. In cazul in care legea nu trece de Camera Comunelor (unde peste 70 de reprezentanti ai propriului partid se opun proiectului Blair), este posibil sa fie cerut un vot de incredere in Cabinet (ceea ce aduce cu motiunea de cenzura in Romania). Testul de autoritate al premierului Marii Britanii continua astazi, cand, in jurul pranzului, este asteptat rezultatul oficial al anchetei Hutton - cea care investigheaza conditiile care au dus la aparenta sinucidere a expertului britanic in armament neconventional, David Kelly. Este posibil ca ancheta sa releve ca in Downing Street au fost exagerate informatiile primite de la serviciile de informatii, care au constituit argumentul cel mai important al implicarii Regatului Unit in razboiul din Irak.



In cursul zilei de ieri, Tony Blair, impreuna cu apropiatii sai, intre care adjunctul sau, John Prescott, au cerut ajutorul propriilor parlamentari in favoarea votului asupra taxelor universitare. Apelul a avut succes in randul unuia dintre cei mai aprigi critici ai lui Blair din interiorul Partidului Laburist, Nick Brown, care a anuntat ca nu se va mai opune taxelor universitare marite. Potrivit ziarului The Times, se pare ca Brown a fost convins intr-o discutie particulara pe care a avut-o ieri dimineata cu Tony Blair. Mai sunt insa peste 70 de parlamentari laburisti care i se opun premierului britanic in general (este cazul lui Clair Short sau Robin Cook, care au demisionat din Cabinet in semn de protest fata de politica lui Blair fata de Irak) sau laburisti care se opun legii. Mai exista de asemenea si peste 30 de parlamentari, tot laburisti, care se pare ca urmau sa se abtina la votul de aseara, potrivit The Guardian. Lor li se adauga, in cazul acestui proiect, si opozitia, care, desi in minoritate in Camera Comunelor, nu agreeaza marirea taxelor universitare. Pentru Blair, respingerea proiectului este aproape fatala, din perspectiva guvernarii, in conditiile in care laburistii au in Camera Comunelor una dintre cele mai puternice reprezentari din epoca moderna britanica - o majoritate de 408, din cele 659 de fotolii. Ar fi, pentru cei mai multi, un vot de blam pentru premier.



Legea a fost propusa la finele anului trecut si a impus marirea la 3000 de lire/an a taxelor pe care trebuie sa le plateasca studentii din Anglia si Tara Galilor. Cei mai multi oponenti ai legii au considerat ca tinerii care provin din familii mai sarace nu vor mai avea acees la universitati prestigioase, cum sunt Oxford si Cambridge (de aici se recruteaza oamenii care apoi formeaza elita din toate mediile britanice). Blair a propus in ultima clipa un compromis - ca studentii sa-si plateasca taxa respectiva dupa ce termina studiile (intr-o perioada care se intinde pe 10-15 ani). Legea apare in conditiile in care universitatile britanice au o finantare din ce in ce mai mica in ultimii ani din partea statului, in coparatie cu cele americane, puternic sustinute de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO