Politică externă

Washingtonul incearca sa evite repetarea "sindromului Vietnam" in Irak

07.11.2003, 00:00 16

Washintonul a anuntat ca va reduce cu aproape un sfert numarul militarilor americani din Irak si va recurge la o rotatie a trupelor. Decizia este luata dupa ce violentele impotriva soldatilor trimisi de Statele Unite in Irak au crescut considerabil in ultima perioada, iar o parte dintre militarii plecati in permisie, au refuzat sa se mai intoarca in tara lui Saddam. Specialistii au comparat situatia cu razboiul din Vietnam, insa oficialii de la Washington au respins aceste concluzii.
Totusi, ieri, secretarul de stat al apararii Donald Rumsfeld a dat unda verde rotatiei de trupe, urmand ca pana in primavara anului viitor sa fie inlocuiti majoritatea soldatilor americani. Sunt vizati in special puscasii marini.
In acelasi timp, Pentagonul intentioneaza sa reduca semnificativ efectivul trupelor din Irak, cu aproape 30.000 de soldati, astfel incat pana in primavara anului viitor sa ramana 100.000 de militari. Pentagonul are in vedere ca aceasta miscare sa fie contrabalansata de cresterea numarului fortelor de securitate irakiene - de la 115.000 la 170.000 de - si de suplimentarea diviziilor internationale.
Soldatii americani sunt supusi unor atacuri repetate si violente, mai ales in zonele Irakului in care fidelii fostului presedinte Saddam Hussein sunt in numar mare. In acelasi timp, administratia de la Washington este presata de Consiliul politic interimar de la Bagdad sa  transfere puterea in mana irakienilor. Statele Unite au refuzat acest lucru pana cand in Irak nu vor fi organizate alegeri si nu va fi adoptata Constitutia.  Prelungirea situatiei instabile din Irak are consecinte si asupra administratiei de la Washington.
Tot mai putini americani sunt de acord cu politica lui George W. Bush fata de Bagdad, fapt ce a dus la o scadere semnificativa a increderii liderului de la Casa Alba. Adversarii politici ai lui Bush sunt decisi sa profite politic. Democratii americani intentioneaza sa foloseasca informatiile despre razboiul din Irak impotriva presedintelui George W. Bush, in timpul viitoarei campanii electorale din 2004,  potrivit postului de televiziune Fox News.
Aceasta atitudine a fost aspru criticata de republicanii lui Bush, care au apreciat ca "este dezgustator ca membrii Senatului sa incerce sa politizeze subiectul, in special in vreme de razboi".
In schimb, democratii au atras atentia ca aceasta metoda le-a fost impusa de refuzul republicanilor de a colabora cu ei in realizarea unei anchete referitoare la modul in care au fost folosite datele furnizate de serviciile de informatii, inaintea razboiului din Irak.
Potrivit unui document obtinut de Fox News si care ar fi fost redactat de democratii din Comisia de Informatii a Senatului, exista o strategie de dezvaluire a "motivelor indoielnice ale administratiei" pentru declansarea razboiului din Irak, chiar in momentul in care Bush ar fi mai vulnerabil.
Intrebat despre acest document, senatorul democrat Jay Rockefeller a declarat ca era vorba doar despre o varianta de lucru, dar a recunoscut ca, in conditiile in care republicanii prefera sa nu colaboreze, minoritatea este nevoita sa ia masuri pentru remedierea acestei situatii.
Totusi, republicanii sint convinsi ca documentul are motivatii politice si apreciaza ca acest lucru "inrautateste serios, cel putin pentru moment, relatiile dintre republicani si democrati, in Comisia de Informatii". Democratii din Senatul american au acuzat administratia George W. Bush ca manipuleaza serviciile de informatii pentru a justifica razboiul din Irak. mirel.aluca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO