Politică externă

Voronin acuza Tiraspolul de fascism

24.08.2004, 00:00 14

Presedintele Republicii Moldova s-a intors din concediu in plin conflict cu autoritatile transnistrene, dand startul unor declaratii dure.
Voronin, dupa ce a fost criticat de catre opozitia de la Chisinau ca ignora conflictul cu Tiraspolul, a spus ca autoritatile transnistrene sunt fasciste. "Autoritatile de la Chisinau vor trata administratia de la Tiraspol drept un regim de factura fascista", se arata intr-un comunicat al Presedintiei moldovene, citat de BASA-press. Voronin a apreciat ca "atentatele concentrate la adresa stabilitatii si a regimului din zona de securitate", precum si "militarismul agresiv, epurarile lingvistice si terorizarea populatiei, manifestarile de ipocrizie si cruzime in raport cu copiii" au determinat autoritatile de la Chisinau sa ia aceasta decizie.
"Vladimir Voronin a subliniat ca negocierile cu Tiraspolul, a caror necesitate o invoca atat de des unii mediatori, pot fi reluate de catre Chisinau numai dupa democratizarea zonei transnistrene si eliberarea populatiei acesteia de hunta care a uzurpat dreptul de a vorbi in numele intregii regiuni", se arata in comunicatul Presedintiei.
Voronin s-a declarat nedumerit de faptul ca "unii mediatori s-au transformat in avocati ai administratiei transnistrene" si a adaugat ca acestia isi vor putea restabili autoritatea "numai dupa ce vor da o apreciere politica ferma si raspicata a actiunilor administratiei transnistrene".
In cursul sedintei de Guvern la care a participat Voronin au fost prezentate "informatii despre actiunile intense de mobilizare militara intreprinse de partea transnistreana, despre inasprirea represiunii serviciilor speciale transnistrene impotriva locuitorilor regiunii, arestarile in randul populatiei civile si capturarea inarmata a mijloacelor de transport apartinand Cailor Ferate Moldovene".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO