Politică externă

Vladimir Voronin a izbucnit la adresa Tiraspolului

29.07.2004, 00:00 17

Republica Moldova nu mai accepta Transnistria ca parte egala la negocierile pentru reglementarea conflictului, a anuntat presedintele Vladimir Voronin, ntr-un discurs sustinut n cadrul ultimei sedinte parlamentare din aceasta vara.
Intentia Chisinaului de a parasi negocierile la care participa Tiraspolul fusese deja dezvaluita de catre ministrul de externe al acestei tari, Vasile Sova. Acum, prin anuntul lui Voronin, devine un demers oficial. De fapt, Repblica Moldova ar dori ca n procesul de negocieri sa fie implicate, n locul Tiraspolului, Uniunea Europeana si Statele Unite.
Liderii de la Tiraspol sunt niste "lichele" care au luat "ostatici copii, numai pentru ca acestia nvata n limba moldoveneasca cu grafie latina", a subliniat el. Voronin a adaugat ca "maine, salvand fundamentul ideologic al propriului regim, Smirnov va ncepe sa fluture armele n centrul Europei si sa santajeze" cu reanimarea conflictului.
"Deja Smirnov si aturajul sau nu mai sunt separatisti care si apara drepturile la o identitate politica sau alta a regiunii transnistrene. Pentru aceste lichele ar fi o onoare prea mare sa le numim astfel. Aceasta este o grupare criminala transnationala si de aceea nu mai acceptam actuala administratie de la Tiraspol ca parte cu drepturi egale la reglementarea politica", a subliniat Voronin.
Seful statului moldovean a declarat ca autoritatile de la Chisinau nu vor mai lansa nici o initiativa de rezolvare a conflictului "atata timp cat locuitorii din Transnistria nu vor obtine acces la mecanisemele democratice reale". "Desigur, daca va fi reluata activitatea scolilor moldovenesti, daca vor fi nlaturate barierele ce mpiedica deplasarea libera a oamenilor si marfurilor, daca locuitorii Chisinaului vor putea tot atat de usor sa mearga la Tiraspol cum vin tiraspolenii la Chisinau, daca va fi normalizata situatia n zona de securitate, noi vom renunta la introducerea sanctiunilor economice anuntate", a explicat el.
"Binenteles ca situatia legata de reglementarea problemei transnistrene este mult prea complicata pentru acei indivizi cu care am fost nevoiti sa discutam atat de mult timp si cu atat de multa rabdare despre avantajele unui stat unic, neutru si polietnic", a subliniat Voronin, adaugand ca aceasta situatie "a fost n mare masura generata de concurenta globala dintre parti interesate ca Rusia, Statele Unite, Uniunea Europeana, Ucraina si Romania".
"Nu putem ignora ceea ce este incontestabil. Antagonismul dintre interese este vadit. Dar nici sa ramanem o victima docila a acestei concurente nu putem si nu avem dreptul", a precizat seful statului moldovean. El a mentionat ca Republicii Moldova "i este categoric interzis sa adere la vreun bloc politico-militar".
Potrivit lui Voronin, Republica Moldova trebuie sa dezvolte principiile federative de organizare statala si sa tinda catre asigurarea accesului ntregii populatii la institutiile democratice.
"Pentru noi este foarte important ca partile cu o autoritate atat de mare, inclusiv vecinii nostri, sa recunoasca nu separat, ci mpreuna, concomitent si fara echivocuri istorice, unitatea teritoriala a Moldovei n granitele ei recunoscute pe plan international. Cred ca un stat suveran si independent poate sa se bazeze pe o ntelegere sincera n asemenea situatie", a conchis Voronin.
Aceste declaratii apar dupa ce autoritatile de la Tiraspol au nchis pana acum cinci scoli romanesti din zona. Desi au avut parte de mpotrivirea elevilor, a parintilor si a profesorilor, autoritatile transnistrene au folosit chiar si fota pentru a nchide singurele lacasuri de nvatamant de pe teritoriul autoproclamatei republici pentru a-si duce la ndeplinire deciziile. Asta si n ciuda criticilor cat se poate de oficiale fomulate pana acum de OSCE (prin diferiti reprezentanti) si de autoritatile romane. De altfel, Ministerul de Externe roman a anuntat ca i se va adresa Organizatiei Natiunilor Unite pentru a interveni n acest conflict.
Intre Moldova si Tiraspol mai exista nentelegeri si din perspectiva recentului verdict al CEDO, care a hotarat ca Tiraspolul trebuie sa-i elibereze pe detinutii din lotul Ilascu care se mai afla dupa gratii n Transnistria. Tiraspolul a avut reactii dure la adresa deciziei Curtii Europene a Drepturilor Omului si pare sa nu tina cont de aceasta sentinta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO