Politică externă

Victoria din fotbal da sperante irakienilor pentru un viitor pasnic

31.07.2007, 17:44 14

Mii de oameni au iesit in strada pentru a sarbatori victoria, dansand si fluturand drapelul national. "E un succes colosal pentru Irak si reprezinta vesti foarte bune pentru tara. Ar trebui sa veniti sa vedeti tot spectacolul si bucuria care se imprastie pe toate strazile Bagdadului. Oamenii se alatura, mii de oameni ies in strada", a declarat Mowaffak al-Rubaie, consilier national pe probleme de securitate.
Victoria echipei nationale de fotbal vine pe fondul unor grave disensiuni politice, blocul musulman Sunni, dominant, boicotand guvernul si acuzandu-l ca face afaceri ilegale. Echipa nationala de fotbal, alcatuita din musulmani Sunni si Shia, precum si kurzi, reprezinta un model de buna colaborare si intelegere pentru majoritatea irakienilor.
Victoria exemplara a echipei nationale de fotbal i-a determinat sa iasa pe strada pe toti reprezentantii acestor etnii, dar si pe generalii americani. "Ne alaturam irakienilor prin a transmite felicitarile nostre echipei nationale de fotbal! I-am urmarit toate meciurile cu incantare si admiratie, si suntem tare bucurosi ca au castigat Cupa Asiei", au declarat americanii intr-un comunicat al armatei militare a SUA in Bagdad.
Oamnii politici importanti ai tarii si-au exprimat admiratia si bucuria victoriei aduse de echipa nationala de fotbal. Nuri al-Maliki, prim-ministru irakian, a descris victoria ca pe "o lectie despre cum sa triumfezi asupra imposibilitatii de a castiga".
Presedintele Irakului, Jalal Talabani, dupa ce le-a promis jucatorilor o recompensa de cate 10. 000 $ fiecaruia, a spus despre victoria irakienilor ca "a adus bucurie in inimile tuturor irakienilor si a unit formatiunile din jurul acestei reusite".
Tariq al-Hashemi, vicepresedintele tarii,
i-a invitat pe jucatorii irakieni sa dea exemplu de unitate nationala in cadrul guvernului, unde kurzii, musulmanii Shia si cei Sunni se cearta de saptamani.
"Mai exista o farama de speranta pentru un Irak unit, sigur si independent, in care sa traim cu totii bine. Mai exista o oportunitate, slava Cerului", a declarat Hashemi.
La Washington, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bagdad, Zalmay Khalilzad, a spus ca politicienii irakieni, divizati politic, ar trebui sa invete de la echipa lor de fotbal. "Jucatorii au fost intr-adevar uniti, nu ca guvernul si procesul politic, unde unitatea care exista este limitata." La manifestatii, la Bagdad suporterii au tras focuri de arme, desi autoritatile interzisesera astfel de manifestatii. In urma acestor manifestatii, cel putin patru oameni au murit si altii au fost raniti grav.
Guvernul a interzis circulatia masinilor si motocicletelor in oras, pana dupa meci, de teama unor eventuale atentate care i-ar putea viza pe suporterii care ies in strada. Autoritatile s-au temut ca nu cumva multimea sa fie atacata cu bombe. Dupa victoria din semifinale a Irakului, circa 50 de persoane au fost ucise intr-un astfel de atentat.
Victoria echipei nationale de fotbal, desi a adus putina alinare in randul irakienilor, nu i-a facut sa uite de problemele grave cu care se confrunta. Un raport privind situatia din Irak atrage atentia ca opt milioane de persoane au nevoie urgenta de ajutor umanitar, potrivit BBC news. Raportul, intocmit de organizatia de caritate Oxfam si mai multe organizatii non-guvernamentale irakiene, arata ca 70% dintre irakieni nu au acces la surse de apa sigure si ca o treime din copii sunt subnutriti.
Unul dintre autorii raportului, Manal Omar, afirma ca guvernul irakian nu face suficient pentru a preveni problemele si ca fondurile trimise Irakului nu sunt folosite pentru a acoperi nevoile de baza ale oamenilor. "Majoritatea fondurilor si a ajutoarelor ajung sa fie folosite la reconstructie si dezvoltare, nu pentru rezolvarea problemei alimentelor, a electricitatii sau a sistemului de sanatate, fapt care a rezultat in deteriorarea rapida a situatiei umanitare", a declarat reprezentanta Oxfam.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO