Politică externă

Vicepresedintele Americii ajunge maine la Bucuresti

20.10.2009, 23:20 39

Potrivit oficialilor de la Casa Alba, pe agenda discutiilor dincele trei tari pe care Biden le va vizita - Polonia, Romania siCehia - se afla si noul scut american antiracheta propus lunatrecuta de Barack Obama.

Biden va avea intalniri la Bucuresti cu presedintele TraianBasescu, cu premierul in exercitiu Emil Boc, dar si cu MirceaGeoana, presedintele PSD, si Crin Antonescu, liderul PNL, a anuntatconsilierul de la Casa Alba pe probleme de securitate nationala,Tony Blinken.

De asemenea, vicepresedintele SUA va sustine in jurul orei 14:00un discurs la Biblioteca Centrala Universitara despre "relatiileStatelor Unite cu tarile din Europa Centrala".

Prima destinatie a lui Biden din cadrul acestui turneu estePolonia, unde ajunge astazi si unde se va intalni cu presedintelepolonez Lech Kaczynski si cu premierul Donald Tusk.

Scutul antiracheta, pe agenda discutiilor

Consilierul Tony Blinken a mai precizat ca unul dintresubiectele de discutie cu oficialii din cele trei state este noulscut antiracheta pe care administratia democrata de la Casa Albadoreste sa-l instaleze in Europa.

"Consider ca scutul antiracheta va fi un subiect de discutieimportant pe agenda discutiilor din cele trei state", a declaratBlinken, care a adaugat ca vor mai fi abordate teme precum razboiuldin Afganistan, incalzirea globala sau securitatea energetica.

Presedintele american Barack Obama a anuntat in luna septembrierenuntarea la scutul antiracheta propus in 2007 de predecesorul sauGeorge W. Bush si care consta in instalarea a zece rachete deinterceptare in Polonia si a unui radar in Cehia. Scopul scutuluiera acela de contracarare a unui eventual atac din Iran sau Coreeade Nord.

In schimb, Obama a propus instalarea pana in 2015 a unui nouscut, mai performant spune el, care sa intercepteze racheteiraniene cu raza scurta si medie de actiune, instalat pe naveaflate pe mare.

Presa de la Washington a scris ca vizita lui Biden este omisiune de reafirmare a angajamentului SUA in fata statelor dinEuropa Centrala si de Est. Oficialii polonezi si cehi au declaratimediat, dupa anuntul de renuntare la scut, ca SUA le-au parasit infata Rusiei, care s-a opus vehement planurilor americane.

Tocmai din cauza nemultumirii acestor state, Joe Biden, obisnuitsa fie primit "cu aplauze", ar putea avea parte de o receptie nufoarte prietenoasa cu ocazia vizitei sale in Polonia, Cehia siRomania, comenteaza Der Spiegel in editia online.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO