Politică externă

Vaticanul, tulburat de ingrijorare

29.03.2005, 00:00 11

Esecul Papei Ioan Paul al II-lea in incercarea de a li se adresa credinciosilor catolici in ziua de Paste a determinat ingrijorare crescanda pe culoarele Vaticanului in privinta starii generale de sanatate a Suveranului Pontif, dar si in privinta Bisericii Romano-Catolice.


"Ieri a fost limpede ca o religie impartasita de peste un miliard de oameni nu se poate sprijini pe umerii unui singur om", spunea ieri unul dintre cei mai cunoscuti observatori ai Vaticanului, Giancarlo Zizola.


"Asistam la o tragedie personala, dar si la  o tragedie teologica, pentru ca anturajul Papei nu da semne sa fi inteles ca are de-a face cu o fiinta umana", sustine comentatorul, care este de parere ca asa cum au aratat lucrurile in Saptamana Patimilor la Vatican, indica faptul ca liderii catolicismului nu sunt dispusi sa accepte demisia.


De asemenea, in presa europeana, dar comentarii exista si in alte publicatii, in general cele din tari crestine cu preponderenta, au aparut asertiuni pe marginea situatiei in care se afla Biserica Catolica. Exista de pilda parerea ca avem de-a face cu o criza institutionala, de vreme ce Vaticanul pare sa fie perceput ca fiind o entitate zdruncinata, lipsita de transparenta si intr-o oarecare criza la nivel decizional. S-a dus vremea mesajului rostit din Palatul Gandolfo in peste 60 de limbi?, se intrebau ieri mai multi comentatori.


Mai multe zvonuri s-au facut auzite ieri, cand mai multe ziare italiene, la care se adauga si Televiziunea RAI 3, au spus ca Papa ar fi de fapt incapabil sa vorbeasca, desi mai multi cardinali ar fi afirmat in cercuri mai mult sau mai putin oficiale ca Sfantul Parinte le poate vorbi celor din imediata sa apropiere. Cei de la RAI 3, citati de AFP, afirmau ieri ca ar exista un cerc restrans care doreste sa-si impuna suprematia la Palatul Gandolfo, fireste la nivelul deciziei, in timp ce Papa Ioan Paul al II-lea ar fi, de fapt, o marioneta a lor, in acest moment. Presa italiana mai afirma ca exista un cerc si mai restrans, format din patru cardinali - Angelo Sodano, Joseph Ratzinger, Giovanni Battista Re si Camillo Ruini - care ar dori sa permanentizeze actuala situatie de la Vatican, in care ei sunt cei care decid fiecare lucru in parte si in detaliu.


Mai multe ziare care apar la Roma s-au marginit la a prezenta si a comenta figura chinuita de durere a Papei Ioan Paul al II lea. Pe un ton plin de compasiune si cu respect fata de suferinta Sfantului Parinte, acestea vorbesc in linii mari despre decenta luptei pe care o duce Papa cu boala care il macina.  In Franta, publicatiile sunt mai cercetatoare in privinta viitorului Bisericii Catolice. Ziarul de stanga Liberation afirma ca a fost un triumf al media faptul ca absenta sonora a Papei a fost bine compensata de o desfasurare de forte care au avut la indemana imaginea si au produs emotii puternice. Acelasi Liberation insa afirma ca este foarte putin probabil ca mesajul pascal (care a fost citit de Angelo Sodano) sa fi fost redactat de Sfantul Parinte, pe care il considera prea fragil sa o fi facut.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO