Politică externă

Urmasii lui Ariel Sharon "mostenesc" Israelul

30.03.2006, 00:00 24

Ehud Olmert (la pupitru), 61 de ani, este un infocat partizan al retragerii din teritoriile palestiniene. A absolvit Facultatea de Psihologie, Filosofie si Drept la Ierusalim. De-a lungul carierei sale politice, ca membru al partidului Likud, a fost, pe rand, ministrul sanatatii, viceprim-ministru, ministrul industriei, comertului si muncii, ministrul comunicatiilor si ministrul finantelor. Este avocat de cariera, iar numirea sa ca prim-ministru "plin" intrerupe "traditia" militarilor desemnati sa conduca destinele Israelului.

Israelienii s-au dezis de liderii militari care de-a lungul vremii au gestionat conflictul israeliano-palestinian. Votul la legislativele de marti indica victoria partidului Kadima, recent infiintat de fostul general Ariel Sharon, "leul din Samaria", aflat insa departe de lupta electorala. Aflat in coma, Sharon si-a lasat urmasii politici, mai putin razboinici, sa conduca discutiile pentru atat de iluzoria pace in Orientul Mijlociu.

Iluzorie, pentru ca imediat dupa anuntarea rezultatelor, palestinienii au transmis viitorului prim-ministru, aflat in fruntea Kadima, sa nu stabileasca, unilateral, granitele statului evreu.

Stabilirea unilaterala a granitelor a fost laitmotivul campaniei lui Olmert. Ieri, cand si-a proclamat victoria, Olmert, care este si premier interimar a spus: "Sunt pregatit sa renunt la visul unui Israel mare. Suntem pregatiti sa evacuam evreii din colonii pentru a va permite sa va realizati visul de a avea un stat". Insa el a transmis un avertisment palestinienilor: "Trebuie sa fiti insa dispusi sa renuntati la visul vostru de distrugere".

Calculul lui Olmert este pragmatic, iar concluzia amara. Daca Israelul nu se retrage din colonii si nu-si stabileste noi granite s-ar putea trezi intr-o zi ca arabii ar putea reprezenta in "Marele Israel" 60% din populatie, iar evreii 40%.

Exista o sansa ca, in aceasta situatie, arabii sa nascoceasca un alt plan. Sa nu mai ceara un stat palestinian, ci drept de vot in cadrul "Marelui Israel". Concluzia lui Olmert: atunci totul ar fi pierdut! Aceasta este logica stabilirii unilaterale a unor noi granite a statului evreu, o logica in care numarul a invins istoria.

Saturati de razboi, israelienii si-au dat votul pentru Kadima, dar nu intr-un procent covarsitor, asa ca partidul fondat de Sharon va trebui sa faca aliante cu alte formatiuni, ceea ce va ingreuna formarea unui guvern stabil.

Asadar, rezultatele alegerilor parlamentare din Israel au desemnat casti-gator partidul Kadima cu 29 de locuri in Knesset (Parlament), urmat de Par-tidul Muncii cu 22 de locuri si partidul de extrema dreapta al rusofonilor condus de Beitenu cu 14 locuri. Likud, fostul partid aflat la putere, condus de Netanyahu, a obtinut doar 11 locuri la egalitate cu Partidul Ortodox Sefard Shass (un partid constituit din evrei rusofoni), urmat de Partidul Pensionarilor cu 8 mandate din totalul celor 120.

Kadima, partidul fondat de Ariel Sharon in noiembrie 2005, este astfel nevoit sa alcatuiasca o coalitie de guvernare impreuna cu celelalte partide. Atat partidul rusofon, cat si cel al Pensionarilor joaca in acest context un rol important, devenind partide relevante care pot influenta componenta coalitiei de guvernare.

Partidul Likud a suferit o pierdere importanta, pierzandu-si legitimitatea in fata electoratului si fiind exilat in opozitie. De cealalta parte, desi cu o istorie scurta in spectrul politic israelian, liderii partidului Kadima, in frunte cu Ehud Olmert, au stiut sa-si asigure voturile electoratului folosindu-se atat de capitalul de imagine de care se bucura Ariel Sharon, cat si de un program politic prin care se doreste definitivarea unor obiective de extrema importanta pentru poporul israelian.

Ieri, presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, si premierul palestinian Ismail Haniyeh au declarat ca se opun planurilor premierului interimar israelian, Ehud Olmert, de separare unilaterala de palestinieni.

"Rezultatele alegerilor israeliene nu vor schimba nimic in cazul in care Olmert nu va renunta la planul lui de stabilire a frontierelor Israelului in mod unilateral", a spus Abbas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO