Politică externă

Ungaria si Gazprom bat palma pentru South Stream

27.02.2008, 18:14 9

Reprezentantii guvernelor rus si ungar vor semna maine la Moscova un acord cu privire tranzitul prin Ungaria a unei conducte a proiectului South Stream, sustinut de Gazprom, dupa ce acorduri similare au mai fost semnate recent cu Bulgaria si Serbia.
Acordul va fi semnat dupa vizita de luni la Budapesta a lui Dmitri Medvedev, presedintele consiliului de administratie al Gazprom, principalul competitor in alegerile prezidentiale din Rusia din 2 martie.
"Exista un alt acord pe care vrem sa il semnam in cateva zile. Acesta este un acord privind o portiune a asa-numitului proiect South Stream care va traversa Ungaria", a declarat premierul ungar Ferenc Gyurcsany in cursul unei conferinte de presa dupa intalnirea cu Medvedev.
South Stream este principalul proiect concurent al gazoductului Nabucco sustinut de Uniunea Europeana, la care participa si Romania. South Stream are drept scop diversificarea rutelor de transport al gazului rusesc in Europa, in vreme ce Nabucco urmareste, dimpotriva, sa aprovizioneze Europa cu gaze din Orient, dar sa ocoleasca teritoriul rusesc.
Conducta South Stream va porni din portul rusesc Beregovaia, de unde va parcurge aproximativ 900 de kilometri pe sub Marea Neagra pana in Bulgaria, unde se va bifurca. O parte se va indrepta spre Italia si Grecia, iar cealalta parte spre Serbia, Ungaria si Austria.
Principalii dezvoltatori ai proiectului in valoare de 10 miliarde de euro sunt grupul italian Eni si gigantul Gazprom. Tot in cadrul intalnirii de luni, reprezentantii rusi au hotarat impreuna cu cei unguri ca proprietatea sectorului ungar sa fie asigurata in mod egal de cele doua parti. "Am convenit astazi asupra unui proiect cu participatie egala. Ungaria va fi reprezentanta de o companie de stat", a adaugat seful Guvernului de la Budapesta.
Tarile implicate in ambele proiecte, precum Bulgaria si Ungaria, sustin ca nu este vorba despre proiecte alternative, ci mai degraba de proiecte complementare. Oficialii europeni au afirmat in mai multe randuri ca Nabucco este cel mai avansat proiect european, dar pana acum nu au fost stabiliti furnizorii care vor alimenta efectiv gazoductul si de care depind in mare masura finantarile de 5 miliarde de euro necesare.
Romania a fost lasata pe afara in ceea ce priveste constructia South Stream, ramanandu-i acum sa astepte inceperea constructiei Nabucco, amanata deja cu doi ani.
Conducta Nabucco va avea 3.300 de kilometri lungime si va tranzita Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Principalul scop al conductei europene este reducerea dependentei energetice a Europei fata de Rusia. Uniunea Europeana importa un sfert din necesarul de gaze naturale din Rusia, iar Romania 35%, dar nu direct, ci prin intermediul unor furnizori precum Imex Oil, Wintershall si Conef, toti cu actionariat rusesc. Potrivit ANRE (Agentia Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energiei), Romania importa gazele din Rusia la pretul de 370$/1.000 mc, iar cel din productia interna este de 180$/1.000 mc.
Conducta ar urma sa transporte gaze din nordul si vestul Irakului din Azerbaidjan si din zacamintele din Marea Caspica si va avea o capacitate maxima de transport de 31 de miliarde de metri cubi pe an.
Matthew Bryza, asistent adjunct al secretarului de stat al SUA, a declarat recent ca Nabucco este un proiect foarte important pentru Statele Unite, la fel ca si oleoductul Baku-Ceihan (conducta inaugurata in 2005 si care face legatura intre Marea Caspica si cea Mediterana, ocolind Rusia).
Bryza s-a aratat convins ca Nabucco va fi construit chiar daca proiectul South Stream este mai avansat, intrucat cererea de gaze in Europa este suficient de mare, in conditiile in care tarile trec de la centralele energetice pe baza de carbune la cele pe gaze, pentru a reduce poluarea.
Din consortiul Nabucco fac parte companiile OMV (Austria), MOL (Turcia), Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO