Politică externă

Ungaria si-a ales un premier de criza: Gordon Bajnai, 41 de ani

15.04.2009, 00:00 15

Gordon Bajnai, fost ministru al economiei (neafiliat politic), in varsta de 41 de ani, a fost singurul candidat pentru acest post. Bajnai a acceptat sa ocupe functia de prim-ministru pana la alegerile parlamentare din primavara lui 2010.

Parlamentarii au votat o motiune de cenzura constructiva, depusa saptamana trecuta de socialisti. Pentru a fi aprobata era nevoie de majoritatea absoluta, adica 193 de voturi din cele 386 ale Legislativului, pentru ca doi deputati sunt absenti permanenti din motive de sanatate.
Ferenc Gyurcsany si-a anuntat demisia la 21 martie, nemaifiind sustinut de majoritatea parlamentara pentru reformele sale nepopulare, pe fondul crizei economice. El si-a argu-mentat decizia prin faptul ca "a devenit un obstacol" in calea reformelor economice.
Criza economica a obligat Ungaria sa se imprumute de la institutiile financiare internationale (Fondul Mo-netar International, Banca Mondiala, UE si Banca Centrala Euro-peana) de 20 de mi-liarde de euro de la institutii financiare internationale.
Motiunea de cenzura constructiva, practica imprumutata din Constitutia germana, permite schimbarea rapida a premierului, fara a se recurge la alegeri anticipate, al caror rezultat ar fi dezastruos pentru socialisti si liberali, potrivit ultimelor sondaje.
Bajnai a prezentat anterior un plan anticriza, care cuprinde masuri precum inghetarea salariilor angajatilor din sectorul public si restructurarea sistemului de pensii. El a mai decis, printre altele, schimbarea regulilor cu ajutorul carora sunt stabilite bazele de majorare a pensiilor, legandu-le de rata de crestere estimata a Produsului Intern Brut.
El a mai spus ca Ungaria trebuie sa faca multe sacrificii pentru a putea iesi din criza financiara.
 
Vot cu proteste
Intre 1.200 si 1.300 de protestatari
s-au adunat ieri in fata Parlamentului pentru a cere organizarea unor alegeri anticipate. Doua sedii ale partidului socialist au fost atacate cu cocteiluri Molotov in noap-tea de luni spre marti, fara a produce pagube insemnate.
Doua bombe incen-diare au fost lansate marti si asupra doua birouri ale Partidului Socialist, de guver-namant, potrivit unui oficial din cadrul parti-dului, Balazs Gora. Bombele incendiare au provocat pagube minore birourilor Partidului Socialist din orasele Keszthely si Nagykanizsa din vestul Ungariei.
Demisia lui Ferenc Gyurcsany din functia de premier, dar si din fruntea Partidului Socialist, a avut un impact devastator asupra popularitatii formatiunii, determinand scaderea acestuia in sondaje pana la 10 procente, arata ultimele sondaje de opinie.
Potrivit unui sondaj al Progressziv Intezet (Institutul Progresiv), partidul de extrema dreapta, Fidesz, ar fi sprijinit de 30% dintre alegatori, iar socialistii de 10%.
Sprijinul pentru Fidesz a scazut cu 3 procente, iar fata de socialisti cu 6% din octombrie, potrivit institutului.
 
Cine este Gordon Bajnai?
Tanar economist, in varsta de numai 41 de ani, Gordon Bajnai este absolvent din 1991 al Universitatii de Stiinte Economice din Budapesta. Cariera politica si-a inceput-o in 2006, cand premierul pe atunci Ferenc Gyurcsany, un bun prieten de-al sau, l-a numit la conducerea Agentiei Nationale de Dezvoltate.
A preluat functia de ministru al economiei in 2007, dupa plecarea liberalilor din coalitia de guvernare formata cu socialistii.
Pana sa vina la Guvern, Bajnai a ocupat o serie de functii importante in diferite institutii financiare. In 1993 a ocupat un post de stagiar la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Mai tarziu, intre 1995-2000, a fost director executiv adjunct al CA IB Securities Co (unde a lucrat alaturi de Andr‡s Simor, actual guvernator al Bancii Nationale Ungare).
Din 2000-2005, a fost CEO al Wallis Rt., companie apropiata Partidului Socialist ungar. In 2003 a primit premiul pentru "Tanarul manager al Anului", oferit de Asociatia Nationala a Managerilor. Din 2005 pana cand a venit la Guvern, Bajnai a fost presedinte al Aeroportului din Budapesta.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO