Politică externă

Ungaria cauta un prim-ministru

23.08.2004, 00:00 17

Partidul Socialist Ungar (MSZP), la putere,  are de ales intre doi candidati pentru functia sef al guvernului de la Budapesta. Fostul premier, Peter Medgyessy, a demisionat saptamana trecuta in urma unei dispute cu liberalii (SZDSZ) impreuna cu care socialistii impart guvernarea. Socialistii i-au acceptat demisia pentru a evita organizarea de alegeri anticipate, inevitabile daca liberalii s-ar fi retras din guvern.
MSZP a aprobat la sfarsitul saptamanii candidaturile lui Peter Kiss si Ferenc Gyurcsany pentru sefia guvernului - castigatorul urmand sa fie anuntat miercuri in cadrul unui congres extraordinar al partidului.  Peter Kiss, seful de Cabinet al premierului demisionar, a fost preferat de 103 membri ai comitetului national al MSZP, in timp ce Ferenc Gyurcsany, fost ministru al Sporturilor, a primit 99 de voturi. Ambii candidati au ramas in cursa, intrucat au fost votati de peste o jumatate din totalul reprezentantilor Partidului Socialist. Alti trei candidati - secretarul de stat din cadrul Ministerului ungar al Finantelor, Janos Veres, presedintele Parlamentului, Katalin Szili si ministrul culturii, Istvan Hiller au fost obligati sa se retraga.
 In varsta de 45 de ani, Peter Kiss, este considerat favorit. Fost ministru al Muncii, el reprezinta aripa stangista a partidului. Este criticat de presa din Ungaria si de formatiunea politica din care face parte pentru lipsa de carisma. Ferenc Gyurcsany, 43 de ani, este considerat un stralucit lider politic, dar si unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Ungaria - lucru care nu este pe placul tuturor militantilor socialisti.
Guvernul de la Budapesta se confrunta cu o criza bugetara majora si cu o nemultumire profunda a populatiei fata de masurile guvernamentale. Pentru a imbunatati imaginea cabinetului Medguessy a facut saptamana trecuta o remaniere guvernamentala in cadrul careia a fost schimbat si ministrul economiei, Istvan Csillag. Acesta provenea din formatiunea liberala, aliata cu socialistii. SZDSZ nu a fost de acord cu schimbarea lui Csillag si a amenintat ca se retrage din guvern. Pentru a evita o criza majora, Medgyessy si-a inaintat demisia, aprobata de partid. Criza a determinat scaderea cotatiilor forintului ungar. La sfarsitul saptamanii un euro se vindea pentru 246,60 de forinti. Analistii considera ca, daca situatia politica va continua sa fie incerta, saptamana aceasta euro ar putea ajunge, la casele de schimb, la 255 de forinti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO