Politică externă

Ungaria are ca prim-ministru un prosper om de afaceri

27.08.2004, 00:00 12

Se numeste Ferenc Gyurcsany, are 43 de ani si o avere de 14 milioane de euro (considerata mare in Ungaria).
Averea si-a constituit-o la inceputul anilor 90, cand a cumparat la preturi mici active ale intreprinderilor de stat (care se vindeau pe mai nimic, pentru ca asta era politica acolo, la acea vreme). Pe cele mai multe dintre ele le-a revandut si a infiintat una dintre cele mai eficiente companii imobiliare.
In politica, Gyurcsany a intrat destul de tarziu - este vorba despre politica de dupa 89, pentru ca, altminteri, a fost lider al Tineretului comunist maghiar in anii 70 si 80. In politica postcomunista a intrat abia in anul 2001, cand i s-a alaturat Partidului Socialist. A devenit apoi, in 2002, unul dintre consilierii lui Peter Medgyessy(primul ministru pe care-l inlocuieste acum) si, in scurt timp, a devenit ministru al tineretului si sportului.
In cadrul partidului (aflat intr-o cadere libera in sondajele de opinie de mai bine de un an), Gyurcsany s-a afirmat rapid - un discurs carismatic, apeland adesea la afecte, adesea critic chiar la adresa lui Medgyessy sau a lui Laszlo Kovacs. O precizare - Medgyessy nu a fost niciodata membru al socialistilor, dar a ost apropiat si mai ales apreciat de aripa descendenta din vechii comunisti maghiari - a fost demnitar in perioada comunista. Laszlo Kovacs (liderul socialistilor de la Budapesta si ministru de externe pentru inca putin timp) se retrage in politica internationala, odata cu inceperea activitatii noii Comisii Europene, in cdrul carei a fost desemnat.
In aceste conditii, Gyurcsany are cale libera si in partid; a anuntat cu mai multa vreme in urma ca vrea sa devina fie lider al partidului, fie premier. Le-ar putea avea, de-aici inainte, pe amandoua functiile.
Totul depinde insa de cata autoritate va avea in partid - desemnarea lui ca premier pare sa fi fost nu tocmai dificila.  A avut contracandidat pe unul dintre reprezentantii aripii conservatoare din sanul socialistilor, Peter Kiss. L-a surclasat insa, cu un sufragiu de 453 de voturi, in timp ce Kiss a acumulat o cota de doar 166 de voturi. Problema nu este insa rezolvata. Ungaria trece prin dificultati economice - a intrat in Uniunea Europeana cu un deficit bugetar mare. Cei mai multi analisti au plasat schimbarea lui Medgyessy din postul de premier intr-o reactie in lant care s-a petrecut in cateva tari est-europene care au aderat la Uniunea Europeana la 1 mai. Au plecat si premierul ceh, Vaclav Spidla, si cel polonez, Lezseck Miller, in mare parte din cauza precaritatii starii economice a acestor tari in comparatie cu tarile membre deja ale Uniunii Europene. Este nevoie de masuri severe, spun analistii, pe care, dupa observatiile lor, cei trei premieri era putin probabil ca si le puteau asuma. De asemenea, se pare ca si populatia din tarile respective nu a avut prea mare incredere in guvernele care se aflau la conducere, de vreme ce si in Cehia, si in Polonia, ca si in Ungaria, alegerile pentru desemnarea reprezentantilor in Parlamentul European au fost castigate de catre opozitie (in mare parte de dreapta).
Revenind la Gyurcsany, acesta mai are de rezolvat, in scurt timp, o problema de imagine, dar in acelasi timp si doctrinara. Partidul Socialist a pierdut teren serios in fata opozitiei liberal-conservatoare (FIDESZ), condusa de Viktor Orban (fost premier, predecesorul lui Medgyessy). Pest doi ani aici vor fi alegeri, iar socialistii isi pun mari sperante in carisma noului lor prim-ministru, capabila, spun ei, sa reduca handicapul liderului acestui partid in comparatie cu Orban. Dealtfel, presa maghiara de dreapta, ca si unele publicatii care sustin socialistii, spuneau ca Gyurcsany ar fi "perechea" lui Orban (ceva mai tanar decat actualul prim ministru si cu un discurs la fel de vibrant).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO