Politică externă

Un razboin in Irak ar aduce un val de atentate in SUA

03.12.2002, 00:00 8

Atacurile teroriste continua sa una din preocuparile principale ale cancelariilor lumii, de la Statele Unite pana in Australia Australia, care - surpriza- ia in calcul atacul preventiv.

Riscuri pentru SUA
Serviciile de securitate americane apreciaza ca, in caz de razboi impotriva Irakului, Statele Unite ar putea fi tinta unui val de atentate teroriste, au declarat doi parlamentari americani cu rang inalt, citati de AFP.
"In momentul in care Saddam Hussein va simti ca este pe punctul de a pierde puterea, SUA ar putea fi tinta unui val de atacuri teroriste comise de agentii irakieni si de simpatizantii acestora", a declarat senatorul democrat Bob Graham, presedintele comisiei de informatii.
"Serviciile noastre de informatii estimeaza ca posibilitatea comiterii de atentate teroriste in Statele Unite este de 75% sau chiar mai mare", a precizat Graham.

Australia ar ataca preventiv
Australia este pregatita sa lanseze operatiuni militare preventive in afara granitelor in cazul unor amenintari teroriste, a avertizat la randul sau premierul australian, John Howard, provocand neliniste in statele vecine si reactii din partea opozitiei, relateaza AFP.
In opinia premierului australian, amenintarea cea mai mare la adresa unei tari o reprezinta terorismul, iar legislatia internationala nu mai poate face fata noii situatii cu care se confrunta intreaga lume.
Oficiali inalti din mai multe state din Asia de Sud-Est, Indonezia, Thailanda, Filipine, au condamnat imediat declaratiile premierului australian, considerA„sndu-le "inacceptabile, socante, regretabile".
O reactie similara a avut si opozitia australiana care a calificat declaratiile lui Howard drept "o enorma gafa" si a cerut primului-ministru sa isi retraga declaratiile.

Al-Qaida ar putea ataca si in Arabia Saudita
CIA a avertizat autoritatile saudite ca reteaua al-Qaida ar pregati atacuri pe teritoriul Arabiei Saudite, au anuntat oficiali americani, potrivit AFP.
Reteaua condusa de Usama bin Laden ar putea viza instalatii petroliere din Arabia Saudita, ceea ce ar putea perturba productia de petrol. Reteaua terorista ar putea ataca si hoteluri sau centre comerciale frecventate de straini, avertizeaza CIA.
Avertismentele serviciilor de informatii americane isi propun sa convinga Arabia Saudita sa isi extinda cooperarea cu autoritatile americane in cadrul luptei impotriva terorismului, in contextul in care FBI realizeaza o ancheta cu privire la fonduri provenind din Arabia Saudita trimise unor persoane suspectate ca ar avea legaturi cu teroristii de la 11 septembrie.

Bin Laden in Pakistan, o ipoteza valabila
Caseta audio predata unui jurnalist, in data de 12 noiembrie, la Islamabad, continand un mesaj al lui Usama bin Laden, autentificat de aproape toti specialistii, a relansat speculatiile cu privire la posibila prezenta in Pakistan a liderului al-Qaida.
Bin Laden s-ar fi putut refugia, in ultimele 13 luni, in nord-vestul tarii, regiune muntoasa dominata de triburile islamiste dintre Pakistan si Afganistan. Potrivit localnicilor, este posibil ca Bin Laden sa stea doua-trei zile in Afganistan, apoi sa revina in zonele tribale unde sa petreaca alte doua-trei zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO