Politică externă

Un nou sondaj arata ca francezii resping Constitutia Europeana

22.03.2005, 00:00 18


In Franta a fost publicat un nou sondaj de opinie care arata ca populatia acestei tari se opune aprobarii textului Constitutiei Europene.


Si acum este vorba despre 52% dintre cei care au participat la sondaj care au spus ca la referendum vor vota impotriva Constitutiei UE.


Un sondaj similar a fost dat publicitatii saptamana trecuta, indicand pentru prima data ceea ce observatorii presupuneau deja - pericolul ca textul Constitutiei sa fie respins in aceasta tara. Ieri, influentul cotidian Le Figaro a publicat un al doilea sondaj in acest sens.


Problema este ca la inceputul lunii martie, acelasi institut de sondare a opiniei publice indica o rata de 40% a celor care nu voiau o Constitutie a Europei. Ce anume s-a intamplat intre timp nu este foarte clar, insa un raspuns ar putea fi si politizarea subiectului.


Mai intai de toate, politica interna pare sa fi patruns adanc in subiect - asta daca luam in considerare raspunsurile pe care le-au dat sustinatorii celor doua curente politice care domina politica franceza.


Astfel, de unde socialistii au fost de-a lungul timpului sustinatori ai proiectelor Uniunii Europene, indiferent care ar fi fost ele - numai exemplul extinderii UE este cel mai elocvent -, acum se opun votului in favoarea Constitutiei la referendumul care este programat la finele lunii mai in aceasta tara. La aceasta se adauga si ferma lor implicare in redactarea textului ca atare, pentru ca o figura ilustra a politicii franceze, fostul presedinte al tarii (de stanga) Valery Giscard D'Estaing, a condus comisia care a lucrat la concepte si armonizarea Constitutiei Europene.


In procente ilustrate de sondaje, sustinatorii socialistilor francezi si-au schimbat opinia astfel - in urma cu cateva saptamani ei votau in proportie de 55% pentru "da" la referendum, in timp ce ultimele sondaje au aratat ca "da" ar spune numai 30% dintre ei.


Intre timp, tot mai multi lideri marcanti ai Partidului Socialist - aflat in opozitie in aceasta tara - au spus ca nu se cuvine ca formatiunea lor sa sustina o initiativa a carei emblema pentru francezi este reprezentata de presedintele Jacques Chirac (sustinut de mai multe partide de dreapta) .


Mai exista o perspectiva care pare sa fi schimbat cursul lucrurilor - Chirac a intrat in disputa cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. Tema polemicii este liberalizarea serviciilor. In disputa s-au implicat si socialistii, care nu sunt de acord cu liberalizarea serviciilor. De aici si pana la o dezbatere care sa includa si referendumul in sine a mai ramas doar un pas.


Socialistii sunt de parere ca un mijloc de a opri liberalizarea serviciilor ar fi votul negativ la referendumul asupra Constitutiei.


Or, in cazul in care la vot iese un rezultat negativ, atunci se poate vorbi despre compromiterea sanselor ca acest text sa intre in vigoare. Asta pentru ca, desi nu s-a stabilit in vreun text oficial, este foarte probabil ca respingerea intr-o tara a textului sa arunce in desuetudine demersul in sine.


Nu este deloc de neluat in seama faptul ca si Marea Britanie, tara cu cel mai mare procent de eurosceptici pe metrul patrat este foarte probabil sa respinga prin referendum textul Constitutiei.


In aceste conditii, observatorii urmaresc cu mare atentie, de pilda, si procentul in crestere al euroscepticilor din Olanda, tara in care in ultima vreme tot mai multa lume - si nu doar nationalistii din extrema dreapta - se ridica impotriva unui text de lege fundamental pentru intreaga Uniune Europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO