Politică externă

Ultimatumul acordat lui Al Sadr se scurge cu promisiuni sub asediu

20.08.2004, 00:00 9

Najaful a fost ieri, din nou, sub asediu. Oficialii de la Bagdad au reluat amenintarea ca vor intra cu tancurile in templul in care se pare ca s-a ascuns liderul rebelilor siiti, Moqtada Sadr. De partea cealalta, au venit din nou promisiuni ca lucrurile se vor linisti daca va fi acceptat un armistitiu.
Un sediu al politiei irakiene a fost atacat - fireste atentatul s-a soldat cu morti - strazile din Najaf au devenit pustii, iar oamenii au inchis magazinele si s-au ascuns in casele lor. Au tras storurile si au asteptat ca tancurile care au impresurat in urma cu cateva zile orasul, care au patruns pe nesimtite in apropierea templului sfant pentru siiti sa scuipe ghiulele si moarte.
Declaratii oficiale, care au fost titrate de toate agentiile internationale de stiri.
Un ministru din Cabinetul de la Bagdad a reluat, ieri, ultimatumul care i-a fost impus clericului radical siit Moqtada Sadr. De data aceasta au fost precizate cateva ore ca limita a rabdarii autoritatilor sprijinite de catre coalitie. Oficialul, ministrul de stat Qassim Dawoud, a reluat avertismentul la doar cateva ore dupa ce Moqtada Sadr spusese (in noaptea de miercuri spre joi) ca accepta un armistitiu si negocieri.
Lui Sadr i se cere sa semneze o declaratie, pe care sa o sustina public (daca se poate intr-o conferinta de presa) prin care se angajeaza ca va renunta imediat la violente - asta inseamna implicit si predarea armelor -  si ca va elibera toti ostatecii. Este vorba despre civili care au fost rapiti de catre militiile siite (care nu mai pot fi categorisiti - ca sunt americani, filipinezi, italieni, bulgari sau coreeni - ca sunt ingineri sau soferi de camioane - laolalta au devenit tinte ale militiilor predatoare), dar si despre oficiali de diferite ranguri ai fortelor de securitate irakiene.
"Actiunea militara a devenit iminenta", spunea, ieri, la pranz, ministrul de stat Dawoud. Apoi, tancurile s-au mai apropiat un pas de templul imamului Ali din Najaf.
In tabara lui Sadr mesajul a fost ascultat cu atentie. Apoi, un sol, seicul Abdul Hadi al-Daraji - apropiat al liderului siit - a anuntat ca rebelii vor discutii. Asezate. Nu neaparat pe indelete, dar cu toate partile si in jurul unei mese rotunde. Scopul, spun siitii organizati in militii rebele, oprirea baii de sange care se prelinge de zile bune pe strazile Najafului.
In spatele acestor declaratii ziaristii care s-au dus la Najaf au observat ca nici rebelii nu au stat degeaba - s-au comasat in partea veche a orasului Najaf, care include si templul in care se presupune ca s-ar adaposti Sadr.
Intre timp, o scrisoare care fusese trimisa miercuri noaptea, semnata de clericul rebel siit, pe langa determinarea de a negocia, pe langa promisiunea ca va face orice ca sa aduca pacea in oras, punea conditii. Mai precis, Moqtada Sadr cerea eliberarea neconditionata si amnistierea in general a tuturor oamenilor sai care au fost incarcerati - dintre cei care au mai supravietuit ambuscadelor.
Americanii, la randul lor, au fost precauti. si mai mult decat atat - neincrezatori. Din partea administratiei Bush a vorbit Condoleezza Rice, consilierul pentru securitate nationala al presedintelui american. Ea a spus, citata de Associated Press, ca a venit vremea ca Sadr sa-si insoteasca vorbele (promisiunile) de fapte.
Fapte care anunta un masacru s-au petrecut, in tot acesta rastimp pe strazile Najafului, dar s-au intins si prin imprejurimi, mai ales pe drumul ce duce la Bagdad. Ciocniri intre militii si fortele de securitate, atacuri-capcana si chiar o revolta la de-acum celebra inchisoare Abu Ghraib, unde au fost omorati cativa detinuti. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO