Politică externă

UE suspenda un proiect cu finantare nerambursabila la Constanta

29.06.2005, 19:49 22

Uniunea Europeana va cere Guvernului Romaniei 1,2 milioane de dolari, pentru nerespectarea termenelor contractuale la un proiect cu fonduri nerambursabile, in Constanta. Este pentru prima data cand reprezentantii Uniunii recurg la un asemenea gest, iar seful delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, l-a acuzat direct pe primarul municipiului Constanta Radu Mazare ca a intarziat lucrarile, informeaza Mediafax.

Radu Mazare si presedintele Consiliului Judetean Constanta Nicusor Constantinescu, lideri locali ai PSD, au gasit o explicatie politica pentru atitudinea sefului delegatiei Comisiei Europene, pe care l-au acuzat ca a suspendat proiectul pentru ca este prieten cu Stelian Dutu, deputat PD de Constanta. Cei doi lideri locali au plecat trantind usa de la conferinta de presa pe care o sustineau impreuna cu oficialul european.

Autoritatile locale din Constanta au primit in 2004 patru milioane de euro fonduri nerambursabile, pentru construirea unui pavilion expozitional, in apopiere de Mamaia. La inceputul acestui an, dupa inceperea lucrarilor si realizarea a aproximativ 20 la suta din constructie, Consiliul Judetean Constanta a decis suspendarea lucrarilor pe motiv ca exista probleme la fundatie.

Jonathan Scheele s-a aflat ieri la Constanta, unde a analizat stadiul in care se afla mai multe proiecte finantate din fonduri europene si s-a intalnit cu autoritatile locale. In cadrul acestei intalniri, Scheele a anuntat ca Uniunea Europeana este nevoita sa ceara inapoi Guvernului roman suma de 1,2 milioane de euro pentru neindeplinirea obiectivului Pavilion Expozitional la Constanta, din cauza ca beneficiarul proiectului, Consiliul Judetean Constanta, nu a respectat termenele contractuale, intarziind lucrarile. Scheele s-a adresat si primarului din localitate, Radu Mazare, informandu-l ca primaria a contribuit la intarzierea lucrarilor, din cauza ca nu a dat autorizatie de circulatie pentru masinile grele care transportau materialele de constructie. Mazare a explicat ca nu este vorba despre autorizatie, ci de taxa pentru masini grele.

In conferinta de presa care a urmat dupa intrunire, Jonathan Scheele a subliniat ca proiectul de la Constanta este primul finantat de UE la care lucrarile sunt suspendate din cauza beneficiarului si a dat de inteles ca in final, pentru recuperarea banilor va raspunde, probabil, un functionar din Constanta. In acel moment, presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, l-a acuzat de rea-credinta pe Scheele si a spus ca acesta este prieten cu Stelian Dutu si ca are ceva cu conducerea judetului. Constantinescu a sustinut ca totul se intampla din cauza predecesorului sau, actualul deputat PD de Constanta Stelian Dutu.

Dupa ce Scheele a incercat sa-l contrazica, Nicusor Constantinescu l-a luat pe primarul Radu Mazare si impreuna au parasit sala unde s-a desfasurat conferinta, trantind usa. Jonathan Scheele a evitat sa comenteze iesirea celor doi, mentionand doar ca nu s-a mai confruntat cu o asemenea problema in alte judete.

Ulterior, intr-o alta conferinta de presa, presedintele Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu, a spus ca, in calitatea sa de membru al Congresului Puterilor regionale si locale, va cere Uniunii Europene sa trimita comisii de control care sa verifice in Romania modul in care se deruleaza contractele finantate din fonduri europene si sa fie gasiti vinovatii. Constantinescu a precizat ca nu el a intarziat lucrarile, ci ca acestea au fost suspendate la un moment dat pentru ca au fost descoperite nereguli la fundatia Pavilionului Expozitional. "Si care-i problema ca nu ne vor mai da bani? Oricum il vom continua cu fonduri private", a spus presedintele Consiliului Judetean Constanta.

Contactat telefonic de Mediafax, fostul presedinte al CJ Constanta, Stelian Dutu, l-a acuzat la randul sau pe Nicusor Constantinescu de abuz in serviciu.

"In privinta Pavilionului Expozitional ar trebui intrebati fostul prefect Gheorghe Martin, fostul secretar al Prefecturii, Politia si Procuratura pentru ca revocarea autorizatiei de constructie de catre Nicusor Constantinescu s-a facut prin abuz in serviciu, deci este o infractiune", a afirmat Dutu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO