Politică externă

UE stia de transferurile CIA

12.12.2005, 20:03 10

Uniunea Europeana ar fi permis in secret Statelor Unite, in ianuarie 2003, cu ocazia unui summit SUA-UE desfasurat la nivelul ministrilor de interne si de justitie, sa foloseasca facilitati de transport de pe teritoriul statelor membre pentru transferul unor detinuti catre locatii unde acestia sa poata fi interogati, sustine organizatia nonguvernamentala Statewatch. Noile dezvaluiri vin sa contrazica pozitiile adoptate de oficialii europeni care au sustinut in repetate randuri ca nu au stiut de capturile efectuate de CIA si de zborurile secrete operate de serviciile americane de informatii.

Statewatch afirma ca in cadrul summit-ului din 2003, statele europene au convenit cu partea americana in privinta "folosirii sporite a facilitatilor de transport europene pentru a permite transferul infractorilor sau persoanelor declarate nedezirabile". Pasajul respectiv a fost ulterior indepartat din varianta care a fost facuta publica a comunicatului summit-ului, intitulat Noua Agenda Transatlantica, "din curtoazie" fata de Washington, dupa cum s-a exprimat un purtator de cuvant al Consiliului European. Reprezentantul Statewatch, Tony Bunyan, a atras atentia ca acest acord a fost cunoscut de catre toate guvernele statelor europene, insa nici Parlamentul European, nici parlamentele nationale nu au fost informate de existenta sa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO